Varkens- en pluimveehouderij drukken inkomsten Achterhoekse ForFarmers fors
Door de uitbraak van de vogelgriep moesten er de afgelopen tijd veel kippen worden geruimd. Daarnaast werd er eerder dit jaar in het westen van Duitsland Afrikaanse varkenspest vastgesteld, waardoor de verkoop ook onder druk kwam te staan. De totale verkoopvolumes gingen in het derde kwartaal met 7,2 procent achteruit, waarvan mengvoer een daling van 9,1 procent liet zien. De operationele winst was volgens het bedrijf een paar miljoen euro lager dan een jaar eerder. Procentueel ging de onderliggende winst met 17,3 procent omlaag ten opzichte van een jaar eerder. De brutowinst steeg met 8,3 procent, maar staat wel onder druk doordat de energiekosten nagenoeg zijn verdubbeld.
Onzeker toekomstperspectief varkenshouders
De daling van de afzet was vooral het gevolg van de nijpende situatie in de varkenssector, waar veehouders ondanks de hoge varkensprijzen nog steeds niet rendabel konden produceren. Vooral in Duitsland deed de financiële situatie in combinatie met een onduidelijk of ongunstig toekomstperspectief varkenshouders besluiten te stoppen met hun bedrijf. De varkensstapel in het Verenigd Koninkrijk is gekrompen als gevolg van de slechte winstgevendheid voor varkenshouders en de grote achterstanden in de slachthuizen door de tekorten aan vakkundig personeel.
In Nederland waren er eveneens minder varkens dan een jaar eerder. Dit is het gevolg van de milieumaatregelen om de varkensstapel te verkleinen. Deze ontwikkelingen drukten zwaar op de volumeontwikkeling. De varkenssector in Polen is relatief klein, maar groeiend. De afzet van ForFarmers in Polen groeide gestaag door, mede als gevolg van de introductie van varkensvoerconcepten die al in andere thuismarkten hun succes hebben bewezen.
Gestopt met Belgisch leghennenvoer
In de pluimveesector werd ook minder afgezet dan een jaar eerder, in alle landen behalve Polen. De volumes in de vleeskuikensector bleven nagenoeg gelijk, maar daalden in de leghennensector. Dit kwam deels door de vogelgriep, die dit jaar de gehele pluimveesector bijzonder lang parten speelt. Daarnaast is ForFarmers gestopt met voerproductie voor leghennen in België.
Het volume in de vleeskuikensector steeg in België, Duitsland en vooral in Polen waar nieuwe klanten werden gewonnen. De vraag naar pluimveeproducten uit Polen is bovendien toegenomen als gevolg van het wegvallen van de export uit Oekraïne. Mede als gevolg van de inflatie kozen consumenten vaker voor kip, omdat dit relatief goedkoop is vergeleken met andere vleessoorten. Deze trend werd ook waargenomen in Nederland.
De marktpositie van ForFarmers op het gebied van welzijnsconcepten in de vleeskuikensector neemt volgens het bedrijf toe. Tegelijkertijd daalt het volume echter, aangezien het succes van het Beter Leven keurmerk gepaard gaat met het houden van minder dieren op dezelfde oppervlakte. In het Verenigd Koninkrijk werd wat minder vlees gegeten als gevolg van de snel verslechterende situatie rond de kosten van levensonderhoud. Dit had zijn weerslag op de voerafzet aan vleeskuikenhouders.
De vraag naar mengvoer in de Europese Unie zal in 2022 naar schatting met circa 5 miljoen ton afnemen naar ongeveer 145 miljoen ton. Dat meldt de Europese federatie van diervoederproducenten Fefac. De vraag naar voeders staat onder druk door de verspreiding van dierziekten en de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De productie van varkensvoeders daalt naar verwachting met 5,6 procent in vergelijking tot vorig jaar. Dat hangt samen met de krimp van de varkensstapel in veel Europese landen. Dit is voornamelijk een gevolg van hogere productiekosten in de varkenshouderij en diergezondheidsproblemen door Afrikaanse varkenspest. De productie van voeders voor rundvee neemt naar verwachting met 1,3 procent af. In pluimveevoeders verwacht de Fefac een productiedaling van 3,4 procent in vergelijking tot 2021. Dit heeft te maken met de impact die de verspreiding van vogelgriep heeft binnen Europa. Pluimveehouders zijn ook terughoudend met het opzetten van nieuwe koppels leghennen en vleeskuikens vanwege de gestegen kosten voor voer en energie.