Geen beweging in varkensprijs maar wel positieve ondertoon
‘Mijn onderbuikgevoel zegt dat de markt voor vleesvarkens langzaam beter wordt.’ Dat was de reactie van een varkenshandelaar op mijn vraag wat hij van de markt vond. En hij kon daar wel eens gelijk in hebben. Het ‘overaanbod’ droogt langzaamaan op. Slachterijen slachten op de zaterdag ook en dan is de achtstand snel weggewerkt. Zo komen we de komende weken weer in een vraag markt terecht.
De extra slachtingen gaan er wel voor zorgen dat het aanbod gaat dalen
Dit gebeurt wel vaker rond half november. De bevoorrading van de kerst is begonnen en dat zag je vorige en ook deze week aan de prijs van de onderdelen. Deze week alles onveranderd, behalve de kophaas die steeg met 15 centen. De prijs van de overige onderdelen zou de komende week ook wel eens kunnen stijgen. Dat gaat de varkensprijs wat lucht geven, maar zover zijn we nog niet. Het aantal slachtingen is al dalende, 312.000 varkens en dat is 14.000 dieren minder dan vorige week, maar nog wel fors voor de tijd van het jaar. Deze extra slachtingen van de laatste weken gaan er wel voor zorgen dat het aanbod gaat dalen en dan komen extra vraag en minder aanbod samen. Dus, precies zo denk ik er ook over, we gaan weer stijgen.
Ook de export van varkens loopt weer iets terug
In Duitsland is de situatie anders. Er wordt wel fors geslacht, maar de extra varkens willen ze niet hebben. Sterker nog, Vion heeft de prijs van de vrije varkens afgelopen woensdag met 5 centen laten dalen. Niet dat het veel uitmaakt, maar wel even wat druk op de prijs zetten. De ISN hield de prijs afgelopen woensdag gewoon onveranderd en net als de week ervoor werden er geen varkens verhandeld op Teleporc. Op de Duitse marktplaats werden er wel wat partijen verkocht en dit gebeurde op de Vion vrije marktprijs van 1,85 euro. Op dit moment worden er even niets meer aangeboden en ook hier lijkt het erop dat het aanbod weer minder wordt.
In Denemarken en België is prijs stabiel onveranderd. Frankrijk laat zijn prijs nog wel even met 5 centen dalen. Spanje doet er 2 centen af en het stijgen van de varkensprijs in Italië is ook ten einde en blijft in dit land de prijs komende week op onveranderd staan. Kijken we even naar het verre Oosten, daar zien we dat de varkensprijs in China wekelijks naar boven gaat. Nu al boven in de 3,85 euro en als de stijging zo door blijft gaan, dan komen ze over twee weken boven de 4 euro levend per kilogram. Ook dit kon de vraag naar varkensvlees hier weleens stimuleren. De eerste winst zal wel bij de Quote 500 personen terecht komen en daarna misschien wel iets bij de Nederlandse varkenshouders. Houd moed, al hoor je mij niet zeggen dat de daling van oktober in november weer wordt glad gestreken.
Op de biggenmarkt is er een kentering aanstaande
De biggenmarkt zit in het verdomhoekje, maar ook hier is er een kentering aanstaande. Hoe slecht het een aantal weken geleden nog leek, het is nu aan het veranderen. Het aanbod is in evenwicht. Er hangen maar weinig biggen boven de markt en die op de vrije markt verhandeld worden, brachten afgelopen week 2 euro meer op. Hier is het wachten op een impuls via de vleesvarkensprijs en dan gaat de biggenprijs ook mee naar boven.
Het is toch weer heerlijk om iets positiefs te kunnen schrijven ook al zien sommige vleesvarkenshouders de prijs van de biggen liever nog wat dalen. Het antwoord van een zeugenhouder hierop deze week was: ‘Maak ze dan zelf maar voor dit geld.’ Duidelijk, dit kan niet, evenals dat vleesvarkens afleveren voor deze prijs ook niets brengt. In de keten wordt er voldoende verdiend, dus kijk naar je slachterij. Daar zit marge en er zijn in de keten wel meer partijen die voldoende marge hebben. Doe hier wat mee. Samen kun je meer dan alleen.