POV wil dat vergunningsstop in Brabant ook voor varkenshouderij gaat gelden
De Raad van State en rechtbank Oost-Nederland deden de afgelopen tijd diverse uitspraken over emissiearme huisvestingssystemen. Daaruit blijkt dat er twijfel is over de emissiefactor voor melkvee en de toepassing bij jongvee. Ook kwam er op 14 oktober een rapport van de Wageningen Universiteit naar buiten waarin staat dat het RAV-systeem niet effectief functioneert en beter kan. Dit leidt tot onderzekerheid bij melkveehouders.
Brabant gelooft in innovatie om emissie terug te dringen, maar heeft wel zekerheid nodig dat de huisvestingsystemen ook doen wat ze beloven. Elies Lemkes-Straver: „Het is zeer wel mogelijk dat ze dat doen, maar dat kan op dit moment onvoldoende worden onderbouwd volgens de Raad van State. Het ministerie van LNV zal duidelijkheid moeten geven of de Rav-systematiek voldoende zekerheid geeft bij de vergunningverlening in het kader van de Wet natuurbescherming. Tot dan maken we een pas op de plaats voor de vergunningverlening van alle huisvestingsystemen voor melkveehouderijen.”
Brabant vindt het wenselijk dat aanvragen (pro-forma) voor huisvestingssysteme nin de mlke ingediend blijven worden. „Dan kunnen we er meteen mee aan de slag zodra het wel weer mogelijk is ze te verlenen", zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.
2024
ZLTO noemt het aanvragen van een vergunning voor 1 april 2023 (Brabantse stallenbesluit) en de uitvoering binnen negen maanden volkomen onhaalbaar door lange doorlooptijden van vergunningverlening en financiering. Brabant zegt daar rekening mee te houden, meldt de woordvoerder: „Mocht de vergunning door een te lange doorlooptijd bij de Omgevingsdienst niet op tijd verleend kunnen worden, dan weten we dat de veehouder er tijdig mee gestart is en houden we daar ook rekening mee op 1 januari 2024, zoals aangegeven in de routekaart stalaanpassingen 2024."
Rechtsgelijkheid
In de varkenshouderij zijn veel van deze emissiearme stallen nog in ontwikkeling en de meeste behalen nog geen 85 procent ammoniakreductie. Daarmee wordt er door Brabant gestuurd op de keuze van een luchtwasser, welke wel 85 procent reductie kan behalen.
Op 6 september werd er door de provincie tegenover de POV aangegeven dat de huidige emissie-eisen op dit moment niet haalbaar zijn met brongerichte technieken in de varkenshouderij. 'End of pipe technieken' zijn goed inzetbaar en behalen zeer hogge ammoniakemmissiereducties. Volgens de POV kan nu niet zo zijn dat varkenshouders wel aan de deadline worden gehouden van het stallenbesluit. 'Laat ook voor deze ondernemers 'de pas op de plaats' gelden. Zorg voor rechtsgelijkheid! Het stallenbesluit is an sich al lastig haalbaar gelet op de lange doorlooptijden van vergunningverlening en financiering, maar nu met deze beslissing lijkt 2024 überhaupt onhaalbaar', schrijft de belangenbehartiger in zijn nieuwsbrief.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Nieuwsbrief POV