Eerste AVP-besmettingsgeval in district Oberspreewald-Lausitz in Brandburg
Met de nieuwe uitbraken blijkt dat Duitsland de varkenspest nog lang niet onder controle heeft. Het besmette wilde zwijn in het district Oberspreewald-Lausitz is een beek die ten noorden van Neupetershain gedood. Deze ligt in de directe omgeving van de epidemie in het Brandenburgse district Spree-Neisse en Saksen.
Controlemaatregelen
Het deelstaatministerie heeft bekendgemaakt dat de nodige controlemaatregelen zijn getroffen door het district Oberspreewald-Lausitz. Afgelopen weekend is een eerste zoektocht naar dode wild zwijnen uitgevoerd en er zullen nog verdere zoekacties rond de besmettingslocatie volgen om de exacte omvang van de uitbraak vast te stellen. Daarnaast is er gestart met het plaatsen van een mobiel wilde zwijnenhek.
Zoekhonden en drone’s
In het district Oder-Spree werden vorige week sinds maart weer besmette wilde zwijnen gevonden. Het district gaf vorige week donderdag aan dat er in twee beken verschillende dode biggen werden teruggevonden en bemonsterd. De dode dieren zijn gevonden op 5 kilometer van het voormalige kerngebied en er wordt nu zoekhonden en drone’s onderzocht waar de wilde zwijnen vandaan kwamen.
AVP-gevallen momenteel op 4.439
Sinds de uitbraak van AVP in 2020 zijn er district Oder-Spree 953 besmette zwijnen gevonden. Volgens de huidige informatie van het Animal Disease Information System (TSIS) bedraagt het totale aantal bevestigde AVP-gevallen bij wilde zwijnen in Duitsland momenteel 4.439. Het aantal AVP-gevallen op varkenshouderijen is niet veranderd en staat nog steeds op in totaal zeven getroffen bedrijven.
Minder geschoten wilde zwijnen
Het Brandenburger landbouwministerie meldde eind vorige week dat er in het seizoen 2021/2022 fors minder wilde zwijnen zijn geschoten dan voorgaande jaren. Met bijna 60.000 geschoten wilde zwijnen is het aantal ongeveer een derde minder en het laagste in vijftien jaar. In 2020/2021 werden meer dan 90.000 wilde zwijnen gedood. De oorzaak van het lager aantal geschoten dieren is vermoedelijk de effecten van de coronacrisis en de langere hitteperiode in de zomer.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Deelstaat Brandenburg