Voederconversie vleesvarkens: de moeite waard?
Hoe werkt de vertering van een vleesvarken ook alweer?
Er zijn 3 soorten verteringen bij een varken: mechanisch (kauwen), enzymatisch (sappen) en microbieel (fermenteren). De volgende organen zijn betrokken bij de vertering:
- MAAG: als de maag gevuld is wordt er maagzuur geproduceerd. Hierdoor daalt de pH in de maag (2-4). Bij deze lage pH ontstaat pepsine. Pepsine is cruciaal voor de eiwitvertering en kan later niet worden gecompenseerd.
- TWAALFVINGERIGE DARM: de pH gaat omhoog door natriumbicarbonaat geproduceerd door de alvleesklier. Gal zorgt ervoor dat vet oplost in de waterige substantie van de voedselbrij. Hierdoor verloopt de vetvertering veel beter.
- DUNNE DARM: in de dunne darm wordt de voedselbrij gekneed. De eerste opname van aminozuren, glucose en vetzuren start voorin.
- DIKKE DARM: hier wordt water aan de darm onttrokken. De mest wordt ingedikt. Bepaalde vitaminen (niet vet oplosbaar) en mineralen verlaten het varken. Het zetmeel wordt gefermenteerd en omgezet naar vetzuren. Deze vetzuren worden door de darm opgenomen.
Ongebalanceerde vertering geeft hogere voederconversie
Zoals u ziet is de vertering van een varken een dynamisch geheel. Wanneer één van de stappen niet goed verloopt, wordt het voer niet goed verteerd. Hierdoor hebben grampostieve bacterien (coli, streptokokken en clostridiu) kans om te groeien in de darm en ontstaan er ontstekingsreacties in de darm. Een hoge voederconversie en te smeuige mest zijn vaak signalen dat de vertering niet goed verloopt.
Hoe kunnen we de vertering van een vleesvarken positief beïnvloeden?
In de zoektocht naar producten/concepten die de VC van het varken verlagen zijn we een product tegengekomen die de vertering op twee vlakken ondersteunt:
- Anti-microbieel: grampositieve bacterien worden in de darm aangepakt (coli, streptokokken en clostridium).
- Ontstekingsremmend: minder onstekingsreacties en een snellere genezing. Hierdoor zien we een efficiëntere voederbenutting.
AR Voerbooster is een additief en kan op verzoek worden toegevoegd aan de brok. Het effect van AR Voerbooster is het grootst wanneer het in alle voeders voor de vleesvarkens wordt toegepast, van startvoer tot eindvoer.
In de praktijk: 6% lagere voederconversie
Meerdere praktijkproeven laten zien dat de voederconversie met zo’n 6% verlaagd wordt met de AR Voerbooster. Dit geeft naast lagere voerkosten een reducering van stikstof. Je hebt immers minder voer nodig voor hetzelfde voertraject.
Resultaten uit de praktijk
Borgen/gelten | Borgen/gelten | Beren/gelten | Beren/gelten | |
Zonder AR Voerbooster | Met AR Voerbooster | Zonder AR Voerbooster | Met AR Voerbooster | |
Groei/dier/dag | 780 | 836 | 946 | 969 |
Voeropname/dier/dag EW | 2,39 | 2,4 | 2,21 | 2,09 |
Voederconversie EW | 3,05 | 2,89 | 2,42 | 2,26 |
Voederconversie kg | 2,81 | 2,68 | 2,16 | 2,02 |
ROI van AR Voerbooster
De return of investment van AR Voerbooster is 3. Dat wil zeggen dat als de AR Voerbooster € 2 extra kost, u € 6 terugverdient door een betere voederconversie.
Meer weten of vragen?
Heeft u vragen of wilt u een passend advies dan kunt u terecht bij Eelco van de Hoef. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via het contactformulier.