Agrifrim ontwikkelt concepten gericht op het verlagen van de voetafdruk
Gezamenlijk de schouders zetten onder het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees van Vallei varken is volgens Dick Hordijk, CEO van Agrifirm, een logische stap voor zijn bedrijf Agrifirm. Hij verwijst daarbij naar het streven van Agrifirm om te komen tot een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. In dat kader ontwikkelt Agrifirm concepten die bijdragen aan het verlagen van de voetafdruk van onze voedselproductie. „We zoeken daarbij naar samenwerkingen in de keten en een eerlijk verdienmodel voor boeren en telers. Consumenten vragen om duurzaam, lokaal en transparant eten. Dit vlees uit het ketenconcept, dat samen met Vallei Varken en Marley Spoon is ontwikkeld, is daar een goed voorbeeld van.”
Vallei Varken is een samenwerkingsverband tussen een varkenshouder, slachterij en retail. Het unieke van Vallei Varken is, dat de varkenshouders met hun afnemers een vaste afzet hebben afgesproken tegen een vaste kwaliteit en prijs. Dit biedt een hoge mate van stabiliteit van het productieproces. Daarbij ligt de focus op vlees dat welzijns- en milieuvriendelijk is geproduceerd. Varkens houden op een wijze die recht doet aan het varken, de mens, het klimaat en de toekomst van de gezinsbedrijven. Gerald Deetman uit Putten, Nico uit Dalfsen en Frank uit Nijverdal zijn de drie varkenshouders die hierin participeren. Frank levert op een leeftijd van circa 10 weken de biggen aan Gerard en Nico.
Pionieren
Ook Gerald Deetman, initiatiefnemer van Vallei Varken, is blij met de samenwerking: „Samen met Agrifirm zetten we met dit nieuwe concept een belangrijke stap om onze CO2-voetafdruk verder te verkleinen. Het is echt pionieren in onze sector, maar we doen dat niet alleen. We bundelen onze krachten en worden bijgestaan door betrouwbare partijen. Dat we nu samen het eerste varkensvlees op de markt brengen met het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’, daar zijn we dan ook best trots op.”
Initiatief
Het initiatief voor dit ketenconcept is genomen door Agrifirm: er zijn geschikte partners gezocht, de certificering is gerealiseerd en er is nieuw varkensvoer ontwikkeld waarbij maximaal gebruik gemaakt wordt van reststromen zoals broodmeel. Ook het gebruik van lokale grondstoffen, waaronder graan, draagt bij aan de emissiereductie. Het voer bevat geen soja- of palmproducten en is vrij van ontbossing. Verder gebruiken de deelnemende boeren van Vallei Varken groene energie van zonnepanelen en wordt vanaf 2023 een centrale mestvergisting ingezet. De overgebleven CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door de investering in een Verified Carbon Standard (VCS) klimaatproject: Methaanvergisting en Energieopwekking in Nederland.
Eisen
Het varkensvlees van dit ketenconcept voldoet aan de eisen van het Climate Neutral Certification-programma van Climate Neutral Group (CNG). Het CNG-keurmerk maakt zichtbaar dat de betrokken ondernemers inzicht hebben gekregen in de CO2-uitstoot tijdens het gehele productieproces. Van de teelt van grondstoffen tot en met het moment dat het vlees in het distributiecentrum van de retail ligt. Binnen dit programma moet ieder jaar een verplichte reductiedoelstelling behaald worden. Belangrijk onderdeel van het Climate Neutral Certified-programma is een doelgericht plan om de ecologische voetafdruk van dit concept te reduceren. De drie varkenshouders hebben een doelgericht verplicht reductieplan voor de komende jaren om elk jaar de uitstoot te reduceren. Een duidelijk plan om uiterlijk in 2030 de voetafdruk te verkleinen met 25 procent ten opzichte van 2018.
De introductie van het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een eerste stap. Komende maanden werkt Agrifirm samen met ketenpartners aan de mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.