Eindelijk een positieve varkens- en biggenmarkt
Het heeft even geduurd, maar de varkensmarkt heeft de weg naar boven toch gevonden; al was het woensdag in Duitsland nog wel even spannend wat de ISN zou noteren. In Nederland neemt het aanbod af mede door het slachten van varkens op de zaterdag. Slachterijen willen nog zoveel mogelijk ‘goedkope’ varkens aan de haak hebben. Deze extra varkens kunnen ze ook goed gebruiken voor de kerstbevoorrading.
Voor de komende week kan men de opgegeven varkens gemakkelijk kwijt
De extra varkens zorgden dit jaar voor het hoogste aantal slachtingen per week van bijna 332.000 dieren met een iets teruglopend slachtgewicht van 0,1 kilogram. Voor de komende week kan men de opgegeven varkens gemakkelijk kwijt en dat moet toch gaan zorgen voor een betere prijs voor deze varkens. Boerenvarkensprijs stijgt daarom met 2 centen naar 2,01 euro. De verwachting is dat sommige slachterijen deze verhoging zullen volgen om wat extra varkens binnen te krijgen. Compaxo deed dit afgelopen week al. Het was slechts 1 cent. Dus de komende week de vleesvarkens niet alleen gewoon opgeven, maar ook 2 cent extra gaan vragen.
In Duitsland was de situatie woensdag even spannend. Wat doet de ISN. Dinsdag was er geen handel op Teleporc. Er werd niet geboden om de aangeboden partijen varkens. Op marktplaats was er wel handel op de woensdag morgen, maar dat deed het ergste vrezen. Er werden varkens verkocht rond 11.00 uur voor 1,805 euro en 1,815 euro en daar word je niet vrolijk van. Dit verbeterde rond 14.00 uur naar 1,83 euro en 1,85 euro. Het verlossende bericht kwam rond 14.05 uur. De ISN houdt de poot stijf en zwicht niet voor de druk van met name Vion. Die hield zijn haussepreis in stand op 1,85 euro.
Er was eindelijk weer handel op Teleporc
Het onveranderd van de ISN zorgde er mede voor dat er weer wat vertrouwen in de varkensmarkt komt. Op vrijdagmorgen werden er varkens op marktplaats verkocht voor 1,91 euro en die middag was er eindelijk op Teleporc weer handel. Één partij ging voor de 1,93 euro weg. Op de andere partijen werd niet opgeboden. Het valt wel op dat dit allemaal Initiative Tierwoh (ITW) varkens zijn, waar een extra toeslag van 5,28 euro voor moet worden betaald. ITW-varkens zijn de beter leven varkens in Duitsland.
De rest van Europa was veelal onveranderd. België, Denemarken, Italië en Spanje. Frankrijk liet nog een dikke veer en noteerde min 5 centen. Voor de komende weken verwachten we iets licht stijgende prijzen en ergens hopen we erop dat 13 centen die afgelopen maanden eraf is gegaan, er weer bij komt. Maar dit zal allicht wel te hoog gegrepen zijn. We hebben de hoop wat gevestigd op China. Hier is de laatste prijs mutatie echter min 17 centen. Dit hoeft geen belemmering te zijn, maar het bevordert extra export ook niet.
De stroeve biggenmarkt verandert in een paar dagen tijd in een vraagmarkt
De biggenmarkt doet de opleving van de varkensmarkt direct goed. De stemming is onmiddellijk wat beter en diegenen die een week heeft afgewacht met kopen van biggen, wil nu de hokken weer vol hebben. Dit leidt direct tot extra vraag en omdat het aanbod de laatste weken al niet veel groter was dan de vraag, kan de extra vraag van vleesvarkenshouders niet altijd gelijk worden ingevuld. Vaste koppelingen hebben voorrang en wat er overblijft, kan naar de gelegenheid mester. Zo kan het gebeuren dat een stroeve biggenmarkt in een paar dagen tijd verandert in een vraagmarkt. De Boerenbiggenprijs gaat voorzichtig mee met 50 centen naar 46 euro. Voor de komende weken zien we een grotere vraag komen naar biggen en dat zal zorgen dat de biggenprijs vlot door stijgt naar 50 euro.