Onderzoek innovaties om welzijn vleeskuikens en vleesvarkens bij slacht te meten
Het project ‘Animal Welfare Indicators at the SlaughterHouse’ (aWISH) is per 1 november 2022 gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De coördinatie ligt bij het IVLO en er doen totaal 24 partners mee uit dertien Europese landen. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij zes regionale productieketens voor kippen en varkens in Frankrijk, Polen, Spanje, Nederland, Oostenrijk en Servië.
Individuele aandacht
Het project richt zich om verschillende redenen op vleeskuikens en mestvarkens. Beide sectoren zijn zeer belangrijke economische segmenten van de EU- en de wereldvoedselproductie. Maar ze hebben ook te maken met grote aantallen dieren, die individuele aandacht vereisen om hun welzijn te verbeteren. Vleeskuikens en vleesvarkens zijn de landbouwhuisdieren waarover de EU-burgers zich de meeste zorgen maken. Bovendien is de monitoring van het dierenwelzijn op het bedrijf voor deze diersoorten moeilijk en tijdrovend.
Ambitieus project
„Dit is een ambitieus project om het welzijn van kippen en varkens te verbeteren”, zegt Bas Rodenburg externe link, hoogleraar Dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht en coördinator van het onderdeel Monitoren en verbeteren van dierenwelzijn binnen het project. „We plaatsen onze geautomatiseerde methoden op een centrale plaats, namelijk in de slachterij. Daar kunnen we het welzijn van de dieren tijdens het in- en uitladen, transport en slachten het beste in de gaten houden, en ook de koppeling maken met welzijn op de boerderij”, zegt Rodenburg. “We starten met deze twee soorten landbouwhuisdieren, maar willen de kennis en technologieën ook beschikbaar maken voor andere diersoorten die vlees produceren, zoals runderen, kalkoenen of eenden.”
Van boer tot bord
De onderzoekers maken ook een catalogus met indicatoren voor dierenwelzijn en negen gidsen met succesvolle voorbeelden om de belangrijkste welzijnskwesties te verbeteren. Ook onderzoeken ze de sociaaleconomische en milieueffecten van strategieën om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarbij kijken zij ook naar de behoeften, percepties en belemmeringen van alle betrokkenen – van boer tot bor
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Universiteit Utrecht, ILVO