Column: Komende week zal een prijsstijging moeten gebeuren
Alle seinen staan op groen om de varkensprijs te gaan verhogen. De vraag naar varkens is aanwezig. Slachterijen slachten ook op zaterdag en willen zoveel mogelijk varkens aan de haak. De onderdelen beginnen in prijs te stijgen en de slachtgewichten dalen. Wat wil je nog meer?
Meerdere handelaren geven aan dat het aanbod terugloopt
Ja, dat de slachterijen meegaan, maar als je afgaat naar de geluiden, willen de slachterijen nog niet mee. Waarom niet is dan steeds de vraag. De winst in de rest van de keten houden en het verlies bij de varkenshouder lijkt het enig juiste antwoord. Zoals gezegd, de seinen staan op groen en de Boerenvarkensprijs heeft dat gezien en heeft vrijdagmiddag de notering gelijk met 3 centen verhoogd naar 2,04 euro.
Afgelopen week zijn er 322.000 varkens geslacht met een gewicht van 99,1 kilogram. Dat waren er 9.000 varkens minder dan een week geleden en 0,3 kilogram lichter geslacht. Meerdere handelaren geven aan dat het aanbod terugloopt, maar slachterijen willen wel op zaterdag blijven slachten. De onderdelenprijzen zijn stabiel tot licht hoger. De hammen en trimmings noteerden plus 1 tot 3 centen. Niet dat dit zo spectaculair is, maar de onderdelen volgen de varkensprijs dus zullen deze pas harder stijgen als de vleesvarkensprijs naar boven gaat.
In Duitsland komt de varkensmarkt weer tot leven. Dinsdag deed de Teleporc plus 1 cent naar 1,94 euro. Woensdag noteerde de ISN onveranderd, maar de onderliggende notering ging van 1,85 tot 1,90 euro naar 1.90 tot 1,90 euro. Vion moest 5 centen in de plus na hun zinloze actie veertien dagen geleden om de prijs met 5 centen te laten dalen. Op vrijdag noteerde de Teleporc een extra 3 centen op 1,97 euro. Kenners geven aan dat Duitsland zijn notering woensdag aanstaande wel eens met 5 centen zou kunnen verhogen.
Voor de komende weken is de verwachting dat de varkensprijs naar boven gaat
Nu is de vraag, nemen de Nederlandse slachterijen een keer het voortouw of wachten ze een week nadat de Duitsers hun prijs hebben verhoogd? In Duitsland zijn er in de afgelopen week nog 792.000 varkens geslacht. Dit waren 118.000 dieren meer dan een week eerder met een slachtdag minder. Gemiddeld is dit 733.000 varkens. Dit aantal loopt gestaag terug evenals het slachtgewicht dat afgelopen week met 0,3 kilogram daalde.
In België steeg de varkensprijs bij Danis met 1 cent. Denemarken noteerde onveranderd. Frankrijk daalde de prijs met 0,2 cent. In Italië en Spanje daalde de prijs nog met 2,3 centen en 0,5 cent. Voor de komende weken is de verwachting dat de varkensprijs in een aantal kleine stapjes naar boven gaat. Grote stappen worden er zeker niet verwacht, maar we gaan wel naar boven en dat zorgt voor een iets betere stemming bij de diverse varkenshouders.
In Duitsland is het aantal biggen zeer beperkt
De biggenmarkt veert gelijk op. Het aanbod was al niet groot, maar nu de varkensmarkt wat verbetert profiteert de biggenmarkt gelijk. Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod en dat laat de Boerenbiggenprijs gelijk met 2,50 euro stijgen naar 48,50 euro. De Duitse VEZG deed het nog beter afgelopen vrijdag en stuurde de prijs met 3 euro naar boven naar 51 euro. In Duitsland is het aantal biggen zeer beperkt door de grote aantallen stoppers onder de zeugenhouders en dat gaat verdere gevolgen hebben voor de biggenprijs in Duitsland. De export hiernaar toe kon wel eens gaan aantrekken wat ten koste van Spanje zal gaan. Al met al, de stijgende varkensprijs zal bijna een op een worden doorgegeven aan de zeugenhouder. Dit komt wel vaker voor in het najaar dus er is hiermee weinig nieuws onder de zon.