POV wil dat NVWA efficiënter gaat werken
Kamer dringt aan op demping NVWA-tarieven in 2023
De Tweede Kamer heeft minister Adema verder gevraagd om in het najaar van 2023 op basis van de impactanalyse van Wageningen Economic Research opnieuw met een voorstel te komen voor het dempen van tarieven als het nieuwe verrekenstelsel tegen die tijd nog niet is ingevoerd. VVD en CDA wijzen er op dat minister Adema van LNV het nieuwe NVWA-kostprijsmodel in 2023 in wil voeren, terwijl het nieuwe verrekenstelsel, met beloning van goed gedrag en een einde aan uurtje-factuurtje met bijbehorende druk op NVWA-dierenartsen pas veel later wordt ingevoerd. Ze stellen vast dat dit tot grote zorgen leidt bij het bedrijfsleven.
De Tweede Kamer vreest dat in het nieuwe kostprijsmodel tarieven anders uitpakken - lees te hoog - terwijl een deel van de benodigde hervorming vanuit het nieuwe verrekenstelsel nog op zich laat wachten. De regering komt het bedrijfsleven maar ten dele tegemoet door het dempen van de kosten voor reistijd-werktijd en de tarieven voor kleine en middelgrote slachterijen.
Impactanalyse
Daarnaast wil de Tweede Kamer dat er een onafhankelijke impactanalyse wordt uitgevoerd naar de gevolgen van het onderbrengen van de BV Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector bij de NVWA. Een meerderheid steunde een motie van VVD, CDA, BoerBurgerBeweging en SGP met dat verzoek. Volgens de indieners voert het kabinet vooral organisatorische belemmeringen op die deze reorganisatie van een private naar een publieke dienst rechtvaardigen en bestaat er geen zicht op stijging van structurele kosten én arbeidsmarktgevolgen die het met zich mee kan brengen.
Personeelsgebrek
Essentieel in deze impactanalyse is dat er gekeken moet worden naar de gevolgen voor de beschikbaarheid van personeel voor de KDS-diensten. Op dit moment kunnen slachterijen periodes niet slachten (weekend en bij hitte ’s avonds) vanwege personeelsgebrek. Er moet daarbij een doorrekening worden gemaakt van zowel de incidentele als structurele kosten en van de potentiële lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. De impactanalyse moet uiterlijk in het tweede kwartaal van 2023 aan de Tweede Kamer worden aangeboden en tot die tijd mag minister Adema geen onomkeerbare stappen zetten.
POV: Efficiënter werken
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) afgelopen maandagavond waar minister Adema aanwezig was, drong POV-voorzitter Linda Verriet bij de minister eropaan dat de NVWA efficiënter moet gaan werken en dat de nieuwe tarieven voor 2023 te hoog zijn. Ze liet ook merken dat de vleessector verbolgen is dat de minister niet heeft gewacht op de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) met de invoering van de nieuwe tarieven. Adema gaf aan in overleg te zijn over NVWA-tarieven. Als de kosten te hoog zijn, moeten dit volgens Adema worden terugbetaald aan de veehouders. Verder wil hij kijken hoe het beter en doelmatiger kan.
Taken NVWA
De POV in de afgelopen jaren al veel voorstellen voor heeft gedaan hoe het beter en doelmatiger kan, zoals stalkeuringen zijn een optie met de inzet van eigen dierenartsen en risicogerichter handhaven. Verder vroegen enkele varkenshouders zich tijdens de ALV af waarom boeren moeten betalen voor handhaving en controle bij bijvoorbeeld export. Dat is toch een normale overheidstaak. Adema beaamde dat, maar gaf aan dat de controle bij export een keuring is en dat de opdrachtgever hiervoor moet betalen. Voor handhavende taken van de NVWA hoeft men niet te betalen.
Flexibiliteit
Op de ALV zei de minister ook dat hij over het personeelstekort in overleg is. Verder beloofde hij uit te zoeken of er mogelijkheden bestaan dat slachterijen wel kunnen blijven slachten als er geen NVWA-medewerkers zijn of hoe dit probleem is op te lossen. Dat kost de slachterij en varkenshouders namelijk veel geld. Zo worden nieuwe NVWA-medewerkers die geen Nederlands spreken niet ingezet en mogen NVWA medewerkers ook niet meer uren maken. Ook hiernaar wil de minister kijken, wellicht meer flexibiliteit bij hitte zodat ook in de nacht geslacht kan worden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Tweede Kamer, Reinout Burgers