FAO: AVP blijft de belangrijkste beperkende factor in wereldwijde productie varkensvlees
De productie wordt ondersteund door binnenlandse slachtingen in voornamelijk in de eerste helft van 2022. Deze stijging zal waarschijnlijk gedeeltelijk worden gecompenseerd in de tweede helft van het jaar, door minder zeugen in China vanwege ongunstige marktomstandigheden, ondanks de gestegen binnenlandse prijzen in de afgelopen maanden.
Afrikaanse varkenspest
Wereldwijd is en blijft de Afrikaanse varkenspest actief en dat heeft volgens FAO een negatieve invloed op de varkensvleesproductie in veel andere landen, waaronder de Europese Unie, Thailand en de Filippijnen. De Europese Unie zal naar verwachting ongeveer 5 procent minder produceren in vergelijking met vorig jaar vanwege verminderde vooruitzichten voor export naar China, stijgende inputkosten en uitbraken van AVP.
In Thailand zal de productie dit jaar naar verwachting met meer dan 30 procent afnemen als gevolg van AVP. Evenzo wordt verwacht dat de productie in de Filippijnen zal afnemen als gevolg van aanhoudende uitbraken.
Amerika. Mexico en Canada
FAO voorspelt ook dat de Verenigde Staten hun productie zullen verminderen als gevolg van hoge inputkosten (energie en voer). Het resulteert in een daling van 1,9 procent op jaarbasis. Brazilië ziet ook een marginale daling, ondanks een productiestijging van 6,7 procent in de eerste helft van 2022. De daling wordt veroorzaakt door het ruimen van zeugen om de kosten te drukken.
Ondertussen daalt ook in Canada de productie van varkensvlees als gevolg van arbeidstekorten die de slachtcapaciteit verminderden en door hoge voorraden begin 2022. De productie van Mexico zal dit jaar wel met 2,7 procent stijgen, dankzij verbeteringen in de genetica, fok- en diergezondheidsprotocollen, gedreven door een sterke binnenlandse en exportvraag.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Rawpixel
Bron: FAO