POV eist om aan hoofdtafel te zitten voor uitwerking Landbouwakkoord
Landbouwminster Piet Adema wil in april een Landbouwakkoord met de landbouw gesloten hebben, want voor een toekomstig beleid, perspectief en verdienmodel heeft hij de input van de boeren nodig. Om de deadline van april 2023 te halen, is het nodig om zo snel mogelijk met de landbouwpartijen om tafel te zitten. Op de afgelopen Algemene Ledenvergadering van de POV ging POV-voorzitter Linda Verriet er nog vanuit om als volwaardig lid aan de overlegtafel te zitten. Dat is dus nu niet het geval.
Onacceptabele opdeling
Vanuit de landbouw zitten aan de hoofdtafel blijkbaar LTO, Agractie, NAJK en Biohuis. Voor POV is deze opdeling is voor de POV onacceptabel. „Daarnaast lazen wij dat aan de hoofdtafel zitting hebben: ministerie LNV, provincies, ketenpartijen, Landschappen en natuurorganisaties. POV is van mening dat een Landbouwakkoord gesloten behoort te worden met de landbouw. Aan de hoofdtafel behoren uitsluitend landbouwpartijen te zitten.
Breuk in landbouweenheid?
POV, NAV (akkerbouw), NMV (melkvee) en NVP (pluimvee) hebben minister Adema en voorzitter De Jong laten weten met deze werkwijze niet akkoord te gaan. POV en vakbonden willen vooraf afspraken maken over proces, verwachtingen en randvoorwaarden”, aldus de POV.
Ook de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is ten zeerste tegen deze verdeling, die wellicht kan leiden tot een breuk in de eenheid van landbouworganisaties die afgelopen zomer werd gesmeed tijdens de ‘verzoeningsgesprekken’ met Johan Remkes door LTO-voorzitter Sjaak van der Tak naar voor te schuiven als woordvoerder. Dat LTO nu alleen namens de akkerbouw, pluimveehouderij, varkenshouderij en melkveehouderij aanschuift aan de hoofdtafel zorgt voor veel irritatie bij de vakbonden en ze voelen zich op deze wijze buitenspel gezet. Ook FDF gaat niet akkoord met deze gang van zaken.