Verdere verhoging varkensprijs wordt niet gegund
Sinterklaas is weer terug naar Spanje en daarmee is ook een verdere verhoging van de varkensprijs vertrokken. Het verhogen ging al moeizaam en daar komt nu een einde aan. Afgelopen week staken de Nederlandse slachterijen al een groot gedeelte van de stijging van de onderdelen in hun eigen zak en zo gaat het ook de volgende week gebeuren.
De slachterijen hoeven ook niet te verhogen, want ze weten dat de komende weken de varkens toch wel komen
Met name de prijzen van de luxere onderdelen stegen toch nog even leuk door. Voor haas wordt maar liefst 25 tot 30 centen meer betaald, kophaas doet het 15 tot 20 centen beter. Nekstukken 7 tot 9 centen in de plus en de ribben worden 2 tot 4 centen beter verkocht. De overige onderdelen zijn onveranderd of nagenoeg onveranderd. Deze verhoging is toch snel een paar euro per varken, maar we laten de winst bij de slachterijen. De slachterijen hoeven ook niet te verhogen, want ze weten dat de komende weken de varkens toch wel komen en anders doen ze zelf wel even het bericht uit dat ze minder gaan slachten. Dat zorgt vanzelf dat varkens naar voren worden gehaald.
Overigens, de vraag naar varkens is er nog steeds en met ruim 329.000 slachtingen vorige week is het aanbod dus ook nog steeds fors. Het slachtgewicht bleef overigens gelijk op 98,7 kilogram. De slachterijen staken de winst in eigen zak, maar er kon dan nog net een verhoging van 2 centjes vanaf. Dit was duidelijk onder het verwachte niveau en zoals gezegd. Voor volgende week verwachten we geen verbetering van de prijzen en daar om blijft de Boerenvarkensprijs op onveranderd staan van 2,14 euro.
De vraag naar varkens is er, getuige het aantal dat vanuit Nederland naar Duitsland is vertrokken
In Duitsland leek het aanvankelijk iets beter te gaan, er was in ieder geval nog hoop op een stijging op de woensdag. De Teleporc bleef onveranderd op 2,10 euro staan met als hoogste 2,145 euro en daarmee werd er toch een plus verwacht op de woensdag. 10 centen boven de notering is wel erg veel. Maar de ISN hield zijn kruit droog en noteerde onveranderd. Of dit de juiste beslissing is wordt betwijfeld ook al omdat vrijdag de Teleporc met 3 centen steeg naar 2,13 euro.
De vraag naar varkens is er in ieder geval, getuige ook het aantal van ruim 13.000 varkens die vanuit Nederland naar Duitsland zijn vertrokken en deze 13.000 is het hoogste aantal in vier maanden. Wat er woensdag aanstaande gaat gebeuren is de grote vraag. De vraag is er. Teleporc staat hoog genoeg, maar de verwachting is voor woensdag toch onveranderd. Er zal wel wat meer aan toeslagen worden betaald is de indruk.
In België, Denemarken, Frankrijk en Italië is de prijs onveranderd gebleven. Spanje wist een verhoging van een 0,5 cent te presenteren. De voorraden aan varkensvlees lopen wel snel terug. Duitsland geeft 40 procent minder voorraad aan dan dit voor jaar. Ook het aantal slachtingen loopt steeds sneller terug. Respectievelijk in het eerste kwartaal 3,4 procent, het tweede 3,5 procent en het derde kwartaal zelfs 6,4 procent en samen met de teruglopende voorraden zal er een moment komen van verder stijgende prijzen. Wanneer dit moment gaat komen, weten we niet, maar de verwachting nu is dat we de komende weken maximaal een onveranderd krijgen voor de vleesvarkens. Dus het wordt een hele lange adem hebben.
In Duitsland kosten de biggen al boven de 70 euro en voor sommige mesters is dit al teveel
De biggenmarkt is veel beter. Er is veel vraag naar biggen en niet alle vraag kan worden ingevuld en daarom stijgen niet alleen de noteringen maar er wordt ook hogere toeslagen geboden. De Boerenbiggenprijs verhoogt zijn notering met 3 euro naar 57,50 euro. Duitsland dat meerdere weken zijn biggenprijs ruim verhoogde doet het nu met plus 2 euro voor de komende week iets rustiger aan. Ze geven weliswaar een vlotte biggenafzet aan met een goede vraag, maar in Duitsland stijgen de toeslagen vaak nog harder. In Duitsland kosten de biggen al boven de 70 euro en voor sommige mesters is dit al teveel.
In hoeverre de Nederlandse noteringen blijven stijgen, zal sterk afhankelijk zijn van de buitenlandse vraag en dus prijs. Duitsland nam slechts 47.000 Nederlandse biggen af en dit aantal was het laagste in één week dit jaar. De vraag is: zijn de biggen er niet of valt er vraag weg. Voor nu gaan we het feestje niet bederven, voor de komende weken ziet het er gunstig uit.