Hoge energie- en bouwkosten nopen tot aanpassing bedrijfsbegrotingen
Het overleg ‘Langetermijnprognoses varkenshouderij’ heeft de uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen tussentijds bijgesteld. Oorzaak van deze tussentijdse correctie vormen volgens Wageningen Livestock Research de huidige kostprijsontwikkeling en dan met name de fors gestegen energie- en bouwkosten. Zo wordt in de nieuwe calculatie uitgegaan van 30 euro hogere energiekosten per zeug en 1,50 euro extra energiekosten per afgeleverd vleesvarken.
Voerwinst
De verwachte voerwinst voor de lange termijn heeft Wageningen Livestock Research per jaar vastgesteld op 673 euro per aanwezige zeug en 83 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Voor 2023, de korte termijn, bedraagt de verwachte voerwinst per zeug 700 euro met een saldo van 438 euro en per gemiddeld aanwezig vleesvarken respectievelijk 85 euro en 67 euro.
Berekening
De voerwinst berekent u door de omzet en aanwas te verminderen met de voerkosten. Vervolgens deelt u de uitkomst door het gemiddeld aantal aanwezige zeugen of vleesvarkens. Als u uw voerwinst vergelijkt met die van andere bedrijven, ziet u snel hoe uw bedrijf er voorstaat. Banken rekenen met het langjarig gemiddelde. U kunt dit cijfer dan ook gebruiken voor financieringsplannen. Het langjarig gemiddelde is afgeleid van de gemiddelde voerwinsten van alle zeugenbedrijven
Uitgangspunt
De langetermijnverwachting vormt niet alleen het uitgangspunt bij het opstellen van bedrijfsbegrotingen voor de komende periode van 5 tot 10 jaar, maar ook bij aanvragen voor het Borgstellingskrediet MKB-landbouw (BL) en Besluit bijstand-verlening zelfstandigen (Bbz).
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: Wageningen Livestock Research