Column: Met deze varkensprijs moeten we het even meedoen
Onveranderd luidt de boodschap. Slachterijen wensen voorlopig niet meer voor de varkens te betalen. Waarom ook! In Nederland maar ook in Duitsland komen meer varkens aan de haak dan vooraf werd verwacht, dus kunnen slachterijen achterover leunen.
Voor de komende week gaan slachterijen hun aantal slachtingen naar beneden bijstellen
Met 323.000 varkens in de afgelopen week waren de meeste haken goed gevuld, maar het slachtgewicht daalde met 0,2 kilogram en dat duidt erop dat er wat in het voren werd geleverd. Dat mag ook wel, want voor de komende week gaan slachterijen hun aantal slachtingen naar beneden bijstellen en dan wordt het minder gemakkelijk om alle varkens op tijd kwijt te worden. Het is nog niet zo dat er direct een overaanbod is. De verwachte opbrengst van de onderdelen van het varken zijn voor de komende week nagenoeg hetzelfde. Daarom blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 2,14 euro staan.
In Duitsland is het niet veel anders. In het begin van de week was er nog een lichte hoop op een iets hogere prijs op de woensdag, omdat de Teleporc wel erg ver boven de ISN stond. Dinsdag tijdens de Teleporcveiling, die 5 cent daalde, werd echter het duidelijk dat er woensdag niks ging gebeuren. De ISN deed dus op woensdag niks en hield zijn notering onveranderd op 2,00 euro. Er werden maar liefst nog even 792.500 varkens geslacht met een licht dalend slachtgewicht van 0,2 kilogram. Dus ook hier zijn er varkens naar voren geleverd. Op vrijdag werden op Teleporc de drie aangeboden partijen nog verkocht voor gemiddeld 2,09 euro. Dat was één centje meer dan op dinsdag. Niet dat hier iets meegedaan wordt, maar er is dus nog een aantal handelaren, dat de varkens gemakkelijk kwijt kan en daarvoor een hogere toeslag ontvangt.
De prijs in de rest van Europa is net als in Nederland onveranderd, alleen Italië zakte met 0,4 cent. Voor de komende weken is een onveranderd het maximaal haalbare. Er zijn handelaren die menen dat de prijs half januari al zal stijgen, maar ik denk dat het nog wat langer duurt voordat we weer naar boven gaan. Al blijft een hogere varkensprijs hard nodig om de kosten te dekken.
De vraag is groter dan het aanbod en de biggenexport bood hogere prijzen
Op de biggenmarkt is het anders. De vraag is groter dan het aanbod en de export bood hogere prijzen en dan stijgt de notering in Nederland gewoon mee. Spanje heeft zijn notering voor de komende week nog verhoogd met 4 euro, maar ons andere exportland Duitsland laat het afweten na een stijging van 13 euro in vier weken en houdt de basisprijs voor de komende week op onveranderd. De vraag is nu wat Spanje de komende weken gaat doen en dat zal medebepalen hoe hard of de Nederlandse biggenprijs verder gaar stijgen. De Boerenbiggenprijs stijgt met 2,50 euro naar 60 euro.