Adema wil maximale temperatuur diertransport naar 30 graden Celsius verlagen
Deze maximaal gestelde temperatuur is conform aan de in 2021 aangenomen motie in de Tweede Kamer, waarin de minister is gevraagd de maximum temperatuur voor diertransport te verlagen van 35 naar 30 graden Celsius op Nederlands grondgebied. De aanbevelingen van de EFSA over de maximumtemperaturen voor transport per diersoort zullen echter het uitgangspunt zijn voor de nieuwe beleidsregel.
Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid
Adema vermeldt er wel bij dat bij het opstellen van regelgeving rekening moet worden gehouden met de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Daarom wil hij met de sectororganisaties en de NVWA in gesprek over de effecten van de temperatuurgrenzen zoals deze in de EFSA-rapporten worden aanbevolen. Een van de problemen die telkens naar voren komen, is de beschikbaarheid van NVWA-dierenartsen buiten de reguliere werkuren in de slachterijen, want bij hoge temperaturen willen slachterijen in de koele periodes van de vroege ochtend slachten en dat is alleen mogelijk als er NVWA-dierenartsen aanwezig zijn.
Mogelijke impact
Adema heeft de sectororganisaties gevraagd om voor eind januari in kaart brengen wat de mogelijke impact zou zijn van het overnemen van de temperatuurgrenzen, en wat dit zou betekenen in de praktijk. De NVWA voert een toets uit naar uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Adema wil daarnaast ook in gesprek gaan met dierenwelzijnsorganisaties, zoals Eyes on Animals, Wakker Dier en de Dierenbescherming.
Internetconsulatie
Daarna wil Adema begin 2023 een internetconsulatie voor de conceptbeleidsregel starten. Waarna de NVWA gaat starten met de uitvoerings- en handhavingstoets. Aangezien het hier gaat om een technisch voorschrift is daarna notificatie van het eindconcept van de beleidsregel bij de Europese Commissie nodig. Daar staan volgens Adema een termijn van drie maanden voor. Afhankelijk van de opmerkingen die in die periode komen, kan er nogmaals een termijn van drie maanden ingaan. Pas nadat de notificatieprocedure is afgerond, kan de minister de beleidsregel vaststellen, aldus de Tweede Kamer brief.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Ministerie van LNV