Column: Varkens zijn gewild, prijs blijft het zelfde.
De vraag naar varkens mocht je gerust goed noemen zo vlak voor de kerst en dat is een goed teken. Niet dat het iets met de prijs gaat doen, maar de vooruitzichten zijn gunstig. In week 50 werden er maar liefst 330.000 varkens geslacht en dat mag je fors noemen, maar met een gewicht van slechts 97,7 kilogram. Dat is 0,8 kilogram lager dan een week eerder en maar liefst 1,5 kilogram lager dan week 50 in 2021.
Hopelijk gaat de export vanuit Nederland naar Duitsland weer volop lopen
Slachterijen willen de varkens graag hebben dus slachten ze zeker niet om eraan te verliezen. Ook voor de komende week kunnen de varkens geplaatst worden en dan kan je stellen dat we op 2 januari met een schone lei beginnen. Dat is natuurlijk een goed begin; al verwacht ik niet dat de prijs direct zal gaan stijgen. Maar hoop doet leven. De Boerenvarkensprijs houdt zijn notering op onveranderd 2,14 euro.
In Duitsland staan de zaken er nagenoeg hetzelfde voor. Het aanbod wordt ook hier vlot opgenomen. Vorige week dinsdag was er nog een Teleporc-veiling en daar werden de drie aangeboden partijen allemaal verkocht voor gemiddeld 2,09 euro en dat was één cent meer dan de vrijdag ervoor. Woensdag hield de VEZG zijn notering op onveranderd 2 euro, maar ook hier dalen de gewichten, ditmaal met 0,3 kilogram. Voor deze week is er geen Teleporc-veiling, dus wordt het even wat lastiger om te kijken wat de markt gaat doen. Al met al, ook in Duitsland neemt het aanbod af in de komende maanden en zullen slachterijen voldoende geld moeten bieden om varkens te krijgen. Hopelijk gaat de export vanuit Nederland naar Duitsland weer volop lopen, zodat het met het achteroverleunen van de Nederlandse slachterijen ook afgelopen is.
De prijzen in Europa veranderen weinig. Denemarken moest op de valreep nog even met 5 centen verlagen. Italië perste er nog een verhoging uit van 0,5 cent voor de zwaarste varkens, maar de lichtere varkens zitten 0,4 cent in de min. Voor de komende weken wordt er weinig verandering verwacht. Januari is niet de maand van prijsstijgingen, maar als ze in de eerste maanden wel stijgen gebeurt dit vaak met plus 50 centen per kilogram in een aantal maanden tijd. Nee, ik schrijf de prijs niet naar boven. Kijk alleen maar naar het verleden en dat geeft mij een goed gevoel.
Nederlandse handelaren kopen meer biggen in België
De biggenmarkt blijft nog even door stijgen, al is het niet met grote stappen. Alles is afhankelijk wat de prijs van de export biggen gaan doen en Duitsland is de voornaamste. Die houdt zijn prijs op onveranderd. Spanje daarentegen laat haar prijs met 3 euro stijgen naar 61 euro. Het aanbod is niet groot, ook voor deze ´gebroken´ week niet. Het is dat de varkensprijs niet voldoende is gestegen en de slachterijen de kerstgave allemaal in eigen zak hebben gestoken, maar als de varkensprijs stappen wil zetten zal dit de biggenprijs een boost geven. De Boerenbiggenprijs stijgt met 2 euro naar 62 euro.
In België, waar ze nog steeds een ondermaatse biggenprijs hebben van amper 50 euro op de kale notering, zien ze hier ook steeds meer Nederlandse handelaren verschijnen. Maar ook Duitse handelaren werpen zich hier in de strijd om de gunst van de vermeerderaar dus om de biggen. Dit gegeven geeft te denken dat het aanbod met name in Duitsland heel krap begint te worden en hier de Nederlandse en Deense vermeerderaar onvoldoende biggen kan leveren. De biggen uit België moeten de gaten gaan opvullen dus zal het aanbod van vleesvarkens hier ook snel gaan afnemen de komende maanden. Dit zal de prijs van de biggen maar ook straks van de vleesvarkens ten goede komen. Het is ze in België zeker gegund na de lange reeks aan moeilijke jaren.
Lezers van mijn column, ik wens jullie allen een voorspoedige jaarwisseling en een heel voorspoedig 2023 en ik wens dat het geld wat de vleesvarkenshouders op papier hebben verdiend in 2022 in 2023 werkelijk als inkomen in de portemonnee komt. Dat geldt zowel voor de vleesvarkenshouder maar ook voor de vermeerderaar.