Vion meet staartlengten aan de slachtlijn vanwege coupeerverbod 2030
Vanaf 2030 is het couperen van varkensstaarten in Nederland niet meer toegestaan en Vion wil de varkenshouders een stapsgewijze en bedrijfsspecifieke aanpak aanbieden om op een verantwoorde manier te werken aan langere staarten.
Verantwoorde manier werken
Het couperen van varkensstaarten is een onderwerp dat op de maatschappelijke agenda staat en over zeven jaar is het couperen van varkensstaarten in Nederland niet meer toegestaan. Vion wil een volgende stap zetten en gaat samen met varkenshouders op een verantwoorde manier werken aan langere staarten in de keten. Het abrupt stoppen met couperen is in het kader van dierenwelzijn en voedselveiligheid niet verantwoord in verband met een verhoogd risico op staartverwondingen. Om het ultieme doel gezamenlijk te behalen vóór 2030 werkt Vion samen met de varkenshouders aan het geleidelijk langer laten van varkensstaarten. Dit is alleen mogelijk wanneer aanwezige risicofactoren op een varkensbedrijf gelijktijdig gesignaleerd en beheerst worden.
Terugkoppeling staartlengten
Het verantwoord toewerken naar langere staarten vergt volgens de slachterij een gezamenlijk inspanning met een gezamenlijk doel. Vion koppelt de resultaten van de staartlengtes vanaf januari 2023 terug aan de varkenshouders. Omdat elk bedrijf uniek is, is aandacht voor de aanwezige risicofactoren op het betreffende bedrijf een belangrijke volgende stap. Dit gebeurt in samenwerking met de bedrijfsbegeleiders zoals de dierenarts. Op basis van deze informatie wordt er samen een bedrijfsspecifiek plan gecreëerd.
Evaluatie
Na de uitvoering van het plan volgt een evaluatie. Een tussentijdse evaluatie op het varkensbedrijf en op basis van de metingen in de slachterij, zorgt voor een continu monitoringsproces, zo verwacht Vion en ze hoopt dat op deze manier varkensstaarten op een verantwoorde manier steeds langer kunnen worden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Vion