Deense varkenshouders willen vóór 2050 klimaatneutraal produceren
Vóór 2050 dient de hele Deense agrarische sector klimaatneutraal voedsel te produceren. Deze doelstelling heeft de sector zichzelf opgelegd. Om dit ook in de varkenssector te bereiken werken wetenschappers van het Seges Pig Research Centre van de Danish Professional Association for Agriculture and Food in verschillende projecten aan innovatieve concepten en technologieën. Zo heeft het onderzoekscentrum een digitale klimaattool ontwikkeld onder de naam "ES-Green Tool". Met dit instrument kunnen landbouwers de voetafdruk van hun bedrijf berekenen en bepalen hoe veranderingen in bijvoorbeeld voeding, mestbeheer of het gebruik van nieuwe technologieën een positief effect hebben op de klimaatbalans. De experts van Seges en hun partners ontwikkelen het digitale klimaatinstrument voortdurend verder. Op lange termijn moet het ook in staat zijn de huidige klimaatimpact van landbouwbedrijven te berekenen in verhouding tot de producteenheden die zij produceren.
Positieve resultaten
Op milieuvlak boekt ook de Deense varkenssector al jaren positieve resultaten. Zo is ze er in geslaagd om de ammoniakverliezen met 75 procent te verminderen. De uitstoot van stikstof en fosfor per kilogram geproduceerd varkensvlees is met respectievelijk 53 en 56 procent verminderd sinds 1985. Dit terwijl de vleesproductie sindsdien aanzienlijk is toegenomen. Volgens Christian Fink Hansen, directeur van de Deense belangenorganisatie voor landbouw en voeding, is dit het resultaat van een jarenlange inzet van varkenshouders en hun adviseurs. „De successen zijn onder meer te danken aan goede fokkerij, optimale voersamenstelling en betere gezondheids- en productieomstandigheden. De productiviteit in de Deense varkensproductie is hierdoor fors toegenomen,” aldus Christian Fink Hansen tegenover Fachinfo-schwein.
Verdere aanpassingen
Om de sector vooruit te helpen op het gebied van klimaat- en milieubescherming worden in de Deense varkenssector ook tal van andere aanpassingen doorgevoerd. Zo wordt door het continue verbeteren van de voederconversie de uitstoot van stikstof en fosfor in de varkenshouderij verder verminderd. De uitstoot van varkensstallen wordt aanzienlijk verlaagd door het gebruik van moderne technologieën. Zo kan de methaanuitstoot met circa 20 procent worden verminderd als de mest vaker uit de varkensstallen wordt afgevoerd en verwerkt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Fachinfo-schwein.de