Column: Tactische zet Vion pakt slecht uit
De tactische zet van Vion heeft een veel grotere uitwerking dan alleen de min 5 centen in week 52. Op de varkensmarkt was een verlaging niet noodzakelijk. De varkens gaan vlot weg. Ze zijn zeker niet zwaar en als je naar Duitsland kijkt, daar worden de varkens op de vrije markt duurder verkocht.
Vion zal het komend jaar tot wel 7,5 centen minder kunnen betalen
Wat is er dan wel aan de hand. Wil Vion de prijs eerst laten dalen om straks als ze gaan stijgen een voorsprong te hebben, lees: meer eigen voordeel. Misschien, maar dat is niet de werkelijke reden. De werkelijke reden ligt in het feit dat de notering in week 52 nogal invloed heeft op de te betalen garantieprijs, het mandje genoemd. Niet dat het uitgeklede mandje nog iets voorstelt, maar na week 52 al helemaal niks meer.
Zal het proberen uit te leggen, het is me driemaal verteld en nu wil ik het op papier zetten. Door de prijs in week 52 te verlagen is de notering van Vion ten op zichte van ‘het mandje’ een stuk lager en dat is van invloed op de garantieprijs. Dus door deze verlaging is de garantieprijs voor het komend jaar een stuk lager komen te liggen en zal Vion het komend jaar tot wel 7,5 centen minder kunnen betalen, is mij verteld. Ik hoop als er iemand is die het beter kan uitleggen dit wil doen in een reactie.
Dus Vion is bezig om zichzelf aan goedkope varkens te helpen, maar dat gaat het komend jaar niet worden. Slachterijen waren verwend en gewend achterover te kunnen leunen, omdat de varkens toch wel kwamen. 2023 wordt een heel ander jaar. 2023 wordt een jaar van vraag naar varkens. In Nederland zijn veel stoppende vermeerderaars en dus straks minder vleesvarkens. De cijfers uit Duitsland geven een nog grotere daling aan en zo ook in Denemarken en België. Spanje heeft veel problemen met de PRRS, dus er gaat vraag naar varkens komen. Ik snap de zet van Vion niet. Ze heeft dit uit armoede gedaan of ze is echt dom. Trouwens, Van Rooi, Compaxo, Westfort en Pali Group doen gewoon mee in de diefstal bij de vleesvarkenshouders.
Geen varken de deur uit voordat de prijs is bekend
Dat het achterover leunen voltooid verleden tijd zal zijn, heeft nog meer redenen. De Duitsers willen hun slachtcapaciteit blijven benutten en zullen dus meer varkens moeten importeren. Uit Denemarken zal lastig zijn met een 10 procent lagere varkensstapel, ze zullen hoogstwaarschijnlijk uit Nederland komen. En dat is niet zo moeilijk. Meerdere vleesvarkenshouders hebben Vion al laten weten niet veel belang meer in een contract met de slachterij te hebben. Ze zijn op zoek naar andere afzet mogelijkheden. Ook is een grote groep varkenshouders op zoek naar structurele afzet van hun varkens en deze kijken ook al over de grens heen. Dit zijn meer dan 10.000 varkens per week. Als ik de veranderingen, die er vermoedelijk aan zitten te komen, zie dan kan het aanbod voor de slachterijen de komende maanden wel eens met meer dan 10 procent gaan dalen. Dan zullen ze uit hun luie stoel moeten komen en varkens moeten gaan kopen. Misschien wordt het nu dan ook tijd om te zeggen: Geen varken de deur uit voordat de prijs is bekend.
De verwachting is dat 2023 echt beter gaat worden
2022 was een raar jaar, een goede varkensprijs wat door de hoge kosten verlies op leverde. Een raar jaar wat ook nog raar eindigde met de domme actie van Vion gevolgd vanuit de luie stoel door de overige slachterijen. De verwachting is dat 2023 echt beter gaat worden. Kijken we nog even Europa in, Duitsland hield zijn notering onveranderd maar dat was bekend. Teleporc draaide niet maar de marktplaats wel. Op 20 en 22 december werd er nog 2,06 tot 2,08 euro betaald en dat steeg op de laatste dagen naar 2,10 euro en op 30 december werden er nog even 340 varkens verkocht voor 2,13 euro. Hier is het eerder plus 5 centen dan andersom. Denemarken en België noteerden onveranderd. Spanje deed dat ook. Italië ging 0,4 cent naar beneden maar Frankrijk steeg met 1,2 cent. Dus iedereen kan blijkbaar wel zijn varkens kwijt voor een stabiele prijs. Je ziet mij de woorden van Vion niet klakkeloos overnemen. China waar het op dit moment niet best is door de corona ging de notering met 50 centen onderuit binnen een week. De Boerenvarkensprijs moest ook nog een notering neerzetten, dat is dan wel lastig om verplicht mee naar beneden te moeten. We dalen met 5 centen naar 2,09 euro.
Misschien kan Duitsland ons komende week al verblijden een hogere biggenprijs
Op de biggenmarkt is het even wat rustiger. Iets van de vraag valt weg door vrije dagen van personeel op varkensbedrijven maar ook door dat chauffeurs even willen genieten van een aantal vrije dagen, dus even wat minder export. De noteringen blijven dus onveranderd voor Boerenbiggenprijs is dat 62 euro. Ook Duitsland hield het op onveranderd, evenals het andere export land Spanje. Volgende week kijken we weer, misschien kan Duitsland ons al verblijden met een hogere varkensprijs dus ook een hogere biggenprijs.
Aan alle varkenshouders die met hart en ziel dit mooie beroep uitoefenen wens ik een gezond 2023 en ik hoop en verwacht dat we over een jaar kunnen zeggen: 2023 was een geweldig jaar.