EU: ‘Daling varkensvleesproductie van 9,5 procent in 2032’
Volgens de huidige langetermijnprognose van de Brusselse Commissie zal de wereldwijde vraag naar vlees de komende tien jaar tot 2032 naar verwachting met ongeveer 43 miljoen ton toenemen, wat ongeveer overeenkomt met de huidige vleesproductie in de Europese Unie. In de Europese Gemeenschap zelf ziet het er echter waarschijnlijk heel anders uit, want met uitzondering van pluimvee moeten de spelers in de vleesindustrie rekening houden met een teruglopende productie en consumptie.
3,6 procent daling EU-consumptie
De Brusselse Commissie gaat ervan uit dat duurzaamheidskwesties de komende tien jaar steeds meer invloed zullen hebben op de productie en consumptie van vlees en doorgaans zullen leiden tot een neerwaartse trend. Zo zal de vleesconsumptie in de EU tegen 2032 naar verwachting met ongeveer 1,36 miljoen ton of 3,6 procent dalen tot 36,6 miljoen ton in vergelijking met het gemiddelde voor 2020-2022. In het voorgaande decennium was het echter met ruim 1 miljoen ton toegenomen.
Productieproces en herkomst
Voor de gemiddelde consumptie per EU-hoofd van de bevolking wordt uitgegaan van een daling van 1,5 kilogram vlees naar 66,0 kilogram. De vleesproductie in de lidstaten zal in de komende periode naar verwachting zelfs met 2,57 miljoen ton of 5,8 procent dalen tot 41,7 miljoen ton. Bezorgdheid van consumenten over milieu en klimaatverandering zal leiden tot meer aandacht voor het productieproces en de herkomst van de producten. Overigens is een daling van de varkensvleesproductie al in gang gezet. Landen als Duitsland, Denemarken, Engeland en Nederland zien in het afgelopen jaar als een productiedaling van 5 tot 10 procent.
Varkensvleesproductie neerwaartse trend
De EU-commissie verwacht dat varkensvlees in de hele EU in de komende tien jaar gaat dalen. De gemiddelde varkensvleesconsumptie van een EU-burger zal de komende tien jaar naar verwachting dalen met 1,3 kilogram tot 31,1 kilogram; dit zou overeenkomen met een vermindering van het verbruik met bijna 961.000 ton of 5,1 procent in de EU als geheel. De commissie ziet de productie van varkensvlees in een nog sterkere versnelling achteruit gaan; dit zou tegen 2032 moeten dalen met 2,2 miljoen ton of 9,5 procent tot 20,92 miljoen ton. Als redenen worden stijgende productie-eisen, dalende consumptie en verminderde exportmogelijkheden als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP) genoemd.
Kweekvlees geen concurrent
Andere factoren voor een verzwakking van de consumptie zijn waarschijnlijk gezondheidsgerelateerde voedingskwesties, demografische en vergrijzingstrends, maar ook de verschuiving naar plantaardige vleesalternatieven. De Brusselse overheid verwacht echter niet dat laboratoriumvlees de komende tien jaar een concurrent zal worden. Dit zou problemen met de acceptatie door de consument, de goedkeuring en de hoge prijs tegengaan. Wat Brussel niet heeft meegenomen, is de dalende trend van de verkoop van vleesvervangers. De EU-commissie gaat er vanuit dat de consument meer vleesvervangers zal eten, maar dat is dus niet zo. Ook blijkt er nog geen sprake te zijn van een daling van de vleesconsumptie, althans niet in Nederland.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Europese Commissie