FDF: ‘Één blok voor vuist richting slachterijen nodig’
Indien partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houden is het Good Farming Balance (GFB) contract, dat Vion met varkenshouders heeft afgesloten, te allen tijde opzegbaar. Dit stelt FDF naar aanleiding van recente publicaties in de vakpers en door de POV over de aangekondigde wijzigingen van haar PIG-prijssysteem (’t mandje) die Vion in december 2022 bekend maakte. Daarin wordt gesteld dat varkenshouders, die bij Vion een contract hebben onder het GFB-programma, de mogelijkheid hebben dit contract vóór 16 januari 2023 op te zeggen, zonder dat dit financiële consequenties heeft.
Te allen tijde
FDF is die visie niet toegedaan. Ze verwijst daarbij naar artikel 3.2 van de betreffende contracten. FDF trekt daaruit de conclusie dat deze contracten altijd opzegbaar zijn, indien partijen zich niet houden aan de gemaakte afspraken.
Artikel 3.2
Artikel 3.2 stelt: ‘Indien de wijzigingen van dusdanige aard zijn dat nakoming daarvan door een GFB-partner redelijkerwijze niet mogelijk is, treden partijen in overleg over een mogelijke oplossing. Resulteert dit overleg niet in een voor beide partijen redelijke oplossing, dan hebben partijen het recht om de overeenkomst per ingangsdatum van de gevraagde wijziging te beëindigen, zonder dat partijen aanspraak kunnen maken op een mogelijke schadevergoeding (contractbreuk). Volgens FDF betekent dit dat varkenshouders bij elke wijziging kunnen opzeggen.
Koploperspositie
In een toelichting wijst FDF naar de koploperspositie van Vion in de markt. In die positie kan Vion, volgens FDF, steeds makkelijk een nieuw concept of contract opdringen, zonder rekening te houden met anderen. De andere marktpartijen volgen vaak op de voet. Volgens FDV schaadt deze meegaande houding de hele varkenshouderij. Ze wil dat de varkenshouder opnieuw eigen baas wordt en een factuur stuurt voor de geleverde kilo’s.
Praten levert niets op
In een toelichting verklaart Roy Nillesen, voorzitter van FDF Team Varkens: „Het jarenlange praten heeft niets opgeleverd. Enkel één vuist zal pijn doen bovenin de keten en dan zal men pas bereid zijn te zoeken naar oplossingen die ook voor de varkenshouders voordelen opleveren. Dit is alleen te realiseren door één blok te vormen dat te groot is om te negeren. Een vuist met zoveel slagkracht, dat ze de pijn voelen wanneer ze geen rekening houden met de richting die wij op willen.” Nillesen onderstreept dat het FDF Team Varkens bereid is om die vuist te vormen. „Ons doel is een systeem waarbij de varkenshouder weer de toon zet.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Farmers Defence Force