Column: Spannend op de varkensmarkt of juist niet
De varkensmarkt wordt in mijn ogen spannend gemaakt en wel door de slachterijen. We weten het allemaal. Januari is de maand waarin vaak weinig op de varkensmarkt gebeurt. In het nieuwe jaar moet de vleesverwerking weer worden opgestart en de consument heeft vaak de portemonnee leeg of heeft een goed voor nemen en besloten om een paar kilo af te vallen. Dus wat betreft de vleesinkoop wordt er een pas op de plaats te maken.
De eerste verhogingen zijn vaak in de eerste weken van februari, zo blijkt uit de voorgaande jaren
In een jaar met een groot aanbod aan varkens gaat de prijs naar beneden en in een jaar zoals 2022/2023 waarin een krap aanbod aan varkens is, beweegt de notering zijwaarts. De eerste verhogingen zijn vaak in de eerste weken van februari, zo blijkt uit de voorgaande jaren. Heeft niks met voorspellen te maken, gewoon even terugkijken in de prijsvorming van de laatste tien jaren. Het had in Nederland ook zo kunnen zijn, maar omdat Vion zich boven de markt wil begeven, ging ze in de laatste week van vorig jaar toch even met 5 centen verlagen om vorige week onveranderd te houden. Om de markt zo ondoorzichtig mogelijk te houden, betaalde ze wel even 2,5 centen na. Wat de andere slachterijen hebben gedaan, is weinig van bekend, niet anders dan dat ze de 5 centen wel hebben verlaagd.
Afgelopen week was het voor alle slachterijen dus onveranderd, maar gaf Vion 2,5 centen toeslag/nabetaling. Ik hoor graag van jullie wie er ook een toeslag of nabetaling heeft ontvangen. Voor de komende week is de markt rustig, normaal gesproken. Varkens worden vlot opgenomen, maar in de wandelgangen gaf Vion te kennen om hetzelfde trucje van de laatste weken wel weer te willen uithalen. De handel die op vrijdagavond hun prijs bekend maakt en vaak met Vion meegaat, had hier geen trek in en noteerde onveranderd. Applaus hiervoor. Dus voor volgende week onveranderd, ook voor de Boerenvarkensprijs en de notering blijft staan 2,09 euro.
Vol verwachting klopte ons hart, maar Sinterklaas was al naar Spanje
In week 52 werden nog bijna 200.000 varkens geslacht met 99,5 kilogram aan de haak. Met dit aantal slachtingen zijn er nauwelijks varkens naar 2023 doorgeschoven en dat zorgt voor stabiliteit. In Duitsland leek het echter wel of de zomer al op 15 januari ging beginnen. Natuurlijk was de prijs in de laatste week vorig jaar onveranderd en ook afgelopen woensdag was het onveranderd. maar op de marktplaats van Teleporc werden in totaal ongeveer 1000 varkens aangeboden voor 2,38 tot 2,40 euro om te worden geladen in week 3 of 4. Dit was een slordige 25 tot 30 centen boven de Teleporc-notering. Je gaat even denken: zou het dan toch al gebeuren in januari? Vol verwachting klopte ons hart, maar Sinterklaas was al naar Spanje. De varkens werden namelijk niet verkocht, er werd zelfs niet opgeboden. Het einde van het Teleporcverhaal was dat de veiling van vrijdag 2 centen moest inleveren en terugging van 2,09 euro naar 2,07 euro en dat is 7 centen boven de Duitse ISN-notering en dat is heel normaal. Dus ook hier hopen we dat we in februari een vroege lente krijgen. maar voor nu blijft het een onveranderd.
In België zijn ze de weg al langer kwijt. Normaal gaan ze met Duitsland mee, maar omdat Nederland wat verlaagt, vinden de Belgische slachterijen ook dat de prijs wat verlaagt moet worden met 2 of 3 centen. Italië daalde de prijs ook nog met 3 centen, maar in Frankrijk hebben ze het al wel door waar het naartoe wil en gaat met de varkensprijs en men verhoogde afgelopen vrijdag de prijs met 5 centen.
Dan zal snel blijken dat er een tekort aan biggen is
De biggenmarkt blijft nog even ongewijzigd. Vraag en aanbod blijven in evenwicht mede door even wat mindere export. Maar deze export zal komende week zijn normale omvang weer aannemen en dan zal snel blijken dat er een tekort aan biggen is. Dit zal voor de komende weken een hogere biggenprijs geven, maar voor de aankomende week blijft de Boerenbiggenprijs op onveranderd op 62 euro. Duitsland verhoogde vrijdag zijn biggenprijs met 1 euro en komt ook op 62 euro. Spanje heeft biggen nodig en ze verhoogden de biggenprijs voor volgende week al met 2 euro.
Transparantie
Transparant zijn, ja dat willen we graag van de slachterijen. Het liefst vooraf de prijs publiceren en niet zoals nu verlagen en dan weer een toeslag betalen. We kunnen zelf ook transparant zijn en onze opbrengst gaan publiceren. Ik heb me voorgenomen daar als het mogelijk is een bijdrage aan te leveren. Dus ik hoop de komende week met wat info te komen.