Zuid-Hollands bedrijf claimt dat nieuwe combi mestvergister/luchtwasser geld oplevert
Het bedrijf AllOptimal zegt dat uit allerlei berekeningen blijkt dat boeren hiermee niet alleen hun milieu-voetafdruk kunnen verlagen, maar ook winst kunnen maken. Veehouders die jaarlijks 5000 kubieke meter mest verwerken kunnen met de huidige energieprijzen een brutomarge van 140.000 euro behalen. Dat loopt voor boeren die 15.000 kubieke meter mest per jaar verwerken op tot 460.00 euro. Pig Business heeft deze claim nog niet kunnen verifiëren.
In de eerste installatie in het Brabantse worden thans de laatste kinderziektes uit het systeem gehaald en heeft het bedrijf een duidelijk beeld hoe het in de praktijk werkt. De komende maanden wordt de installatie aan andere veehouders getoond. Die kunnen hiervoor volgens het bedrijf een SDE+-subsidie aanvragen.
Geen milieuvergunning nodig
De techniek om mest te vergisten tot biogas dateert al uit de jaren 80. Alleen bleek het gebruikte materiaal destijds niet bestand tegen de zwavel in het biogas, waardoor de installaties wegrotten. In de jaren ’90 waren de meeste alweer verdwenen. Tot 2005 kregen boeren geen milieuvergunning meer voor mestverwerkers. Die is nu niet meer nodig. Voor de Bioblox-installatie volstaat het om een melding te doen, beweert AllOptimal. Als er geen milieugevoelige bouwwerken in de buurt staan, krijgen veehouders een omgevingsvergunning.
Oude proefstal Raalte
Het systeem is niet helemaal nieuws. In oude proef-milieustal voor varkens in Raalte met een rioolsysteem voor drijfmest en een luchtwasser geïnstalleerd die de ammoniak in de lucht van de stal afzoog. Daarbij wordt in een toren lucht door waterstralen geblazen en wordt de stikstof in de ammoniak geneutraliseerd. De drijfmest uit de kelder werd door een mestscheider gehaald. Het water dat daar uit werd gehaald werd hergebruikt om de lucht te wassen. Het IMAG concludeerde destijds volgens AllOptimal dat dit een goede manier van mest verwerken was, alleen was het toen nog te duur. Daarom werd de installatie weer afgebroken.
Groene stroom of biogas
Al deze technieken zijn nu verwerkt in de Bioblox. Daarin is een mono-mestvergister - een soort silo - geïntegreerd met een luchtwasser. Uit de mest wordt biogas geproduceerd, waarmee groene stroom en warmte wordt gemaakt voor de boer zelf, voor de luchtwasser of om terug te leveren aan het net. De mest wordt gescheiden en na het verwijderen van stikstof blijft een natuurlijke meststof over die de boer zelf kan gebruiken of verkopen. De stikstof in de ammoniak wordt in de luchtwasser en in de kelder verwijderd. Nu de boeren veel meer moeten betalen voor hun mest en steeds minder stikstof mogen uitstoten, is het systeem, dat destijds te duur was, wel rendabel, garandeert AllOptimal.
Een hobbel is wel dat boeren die hun overschot aan mest niet meer afvoeren maar zelf verwerken een boete krijgen, omdat hun mestbalans niet meer klopt. AllOptimal geeft aan hierover met het ministerie van LNV en RVO in gesprek te zijn.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: AllOptimal
Bron: AllOptimal