Column: Positieve varkensmarkt blijft onveranderd
Eerder dan verwacht wordt de varkensmarkt wat positiever. Varkenshandelaren willen een hogere prijs betalen voor de varkens, maar of de Nederlandse slachterijen deze week meegaan valt te betwijfelen.
Wel zien en horen we dat Duitsland geneigd is om meer Nederlandse varkens te gaan slachten
Het aanbod aan varkens is zeker niet te ruim als je kijkt naar de vraag. Slachterijen willen de varkens graag hebben en zelfs een paar meer is geen probleem. Het aantal in Nederland ‘geleverde’ varkens was in week 2 311.000 dieren en de export van vleesvarkens was ruim 14.000 varkens. Misschien is het beter om de getallen voorlopig bij elkaar op te tellen om een beter beeld van het aanbod te krijgen. Dus het aanbod was in de tweede week 325.500 varkens. Wel zien en horen we dat Duitsland geneigd is om meer Nederlandse varkens te gaan slachten en dat zou goed nieuws zijn voor de Nederlandse varkenshouder, want daarmee hebben de Nederlandse slachterijen er weer een concurrent bij en kunnen ze het jaren achteroverleunen niet voortzetten. Ze zullen de komende maanden weer de boer op moeten om voldoende varkens aan de haak te krijgen.
Een goede zaak lijkt me en dan zal het prijsverschil met Duitsland weer minder gaan worden. Een verschil dat niet zo groot is dan wel eens wordt gesteld. Vion betaalde in week 1 gewoon 2.07 euro, netto-netto op de bank. Wel inclusief btw, maar zonder concepttoeslag. Dus wie minder heeft gehad moet toch maar eens even gaan bellen. Zoals gezegd, het aanbod is niet te groot en het slachtgewicht zit nog wel boven de 100 kilogram, maar is met 0,1 kilogram gedaald.
De verwachting is toch dat woensdag aanstaande de prijs onveranderd zal zijn
In Duitsland is de prijs stabiel. Daar doen ze niet aan varkenshouder plagen, tenminste de slachterijen niet. Hier staat de notering al vanaf week 48 op 2 euro. Maar ook in Duitsland begint de markt wat vriendelijker te worden. Teleporc wist dinsdag nog slechts 400 van de 1520 varkens te verkopen voor een onveranderde prijs van 2,06 euro, maar vrijdag werden de slechts vier partijen verkocht voor 2,08 euro. Dat is 2 centen hoger en de hoogste verkochte partij bracht zelfs 2,115 euro op. Ook op de marktplaats werden alle partijen verkocht en die gingen voor 2,09 euro van de hand. Dus ook in Duitsland is het voorzichtig positiever, maar de verwachting is toch dat woensdag aanstaande de prijs onveranderd zal zijn. De Boerenvarkensprijs houdt zijn prijs na de onveranderd van vorige week ook deze week op onveranderd 2,09 euro.
In Denemarken gaat het niet geweldig. De prijs daalt daar alweer
In België schijnt de markt even wat lastiger te zijn. Niet alle varkens kunnen geplaatst worden. Het zijn geen grootte hoeveelheden en de verwachting is dat de komende week het probleem weer is opgelost. De notering in België is onveranderd met kleine daling van de onderdelenprijs van 1 cent. In Denemarken gaat het niet geweldig. De prijs daalt daar alweer, nu met ruim 5 centen. In Denemarken is dit jaar al 12 centen van de prijs afgegaan en daarmee mag je de conclusie trekken dat de export naar het verre Oosten niet echt geweldig loopt.
In Frankrijk daarentegen gaat de prijs van de vleesvarkens vlot omhoog. Afgelopen week was dit met 5 centen. In Spanje, een land dat zijn vlees net als Nederland veel in Europa afzet, gaat de prijs wel met 2,5 centen naar boven. Deze prijs geeft misschien het beste de richting aan waarheen Europa met zijn prijs de komende weken naar toe gaat. In het verre Oosten is de prijs van de varkens niet best. Of je nu naar Korea, Vietnam of China kijkt. In het laatste land is de prijs dit jaar al met 35 centen naar beneden geklapt. Dit verklaart natuurlijk ook de Deense prijs.
Duitsland geeft aan dat er een ruime vraag naar biggen is
De biggenmarkt loopt vooruit op de varkensmarkt. Duitsland geeft aan dat er een ruime vraag naar biggen is, maar een heel krap aanbod. De prijs steeg daar met 2 euro naar 64 euro. Spanje, ons andere exportland, vraagt ook biggen, veel biggen. In week 2 gingen daar 40.000 biggen naar toe en men betaalt daar in de btw 80 euro.
In Nederland is de vraag naar biggen ook goed, maar er zijn ook vleesvarkenshouders die nu al zeggen: ‘We slaan even over’. De totale kosten zijn hun te hoog. Over vier maanden weet je wie er gelijk heeft. De Boerenbiggenprijs gaat stapje voor stapje mee naar boven en verhoogt met 1 euro naar 64 euro. Dit is natuurlijk een mooie prijs als de kosten niet zo hoog waren geweest.
Heren en dames varkenshouders, nog even geduld. Als in januari de markt al positiever is, dan wordt februari vaak (veel) beter. Heb ik de wijsheid in pacht? Nee, natuurlijk niet maar het is de afgelopen vijf jaar drie keer voor gekomen dat we na een positieve januari een fors betere prijs hadden in februari. Succes!