Column: Lang verwacht, de hogere varkensprijs is toch gekomen
Een week eerder dan verwacht, maar ook geheel onverwacht dat Compaxo als eerste de varkensprijs ging verhogen met 4 centen. Ja, Compaxo. Meestal lopen ze een paar centen achter en dat deden ze nu ook. Echter, het is de slachterij te verstaan gegeven: een hogere prijs betalen of we leveren geen varkens. Mijn compliment aan de varkenshandel die dit heeft gedaan.
Alle verhalen over de slechte vleeshandel ten spijt, slachterijen willen varkens en ze kunnen blijkbaar het vlees ook goed kwijt
4 centen! En zomaar uit het niets en de andere slachterijen volgden snel. Zelfs Vion kon zijn prijs na 2 dagen aanpassen om ook 4 centen te verhogen. Krapte aan varkens wordt er gezegd. Vreemd eigenlijk, want in week 3 zijn er 7.000 varkens meer geslacht dan week 2. Een betere vraag naar varkens is denk ik de werkelijke redenen. Alle verhalen over de slechte vleeshandel ten spijt, slachterijen willen varkens en ze kunnen blijkbaar het vlees ook goed kwijt. De prijs van de onderdelen is wat gestegen en zal komende week verder stijgen. De hammen deden plus 5 tot 7 centen, trimmings stegen 3 tot 4 centen en schouders gingen voor 2 tot 3 centen meer van de hand. De verwachting is dat de onderdelen verder in prijs stijgen. Als de prijs stijgt, komt er altijd meer vraag en dat zal een verdere stijging aanwakkeren.
Even terug naar de aantallen. De cijfers zeggen dat Nederland er 314.000 varkens heeft geslacht van 99,9 kilogram per dier. Het slachtgewicht loopt in een week met 0,5 kilogram terug. De export naar Duitsland begint ook beter te lopen en misschien zijn de Nederlandse slachterijen hier ook wel wat bang voor. Duitsland nam 14.000 varkens af. Dat is 1250 varkens meer dan in week 2 en Spanje dat dit jaar nog geen vleesvarken had gehad nam er nu 2500 dieren af. Al met al, op alle fronten een betere markt en daarom verhoogt de Boerenvarkensprijs zijn notering met 4 centen naar 2,13 euro. Het liefst hadden we nog wat meer gedaan, maar omdat we de laatste keer niet hebben verlaagd, moeten we nu ook even terughoudend zijn.
Als Nederland dit een klein beetje bij wil houden, zullen ze maandag en woensdag forser dan 5 centen in hun buidel moeten tasten
In Duitsland rekenen de varkenshouders aldaar er ook op dat het snel beter gaat worden met de opbrengstprijs. Teleporc gaat al een paar weken wat op en neer, maar nog steeds is de prijs daar onveranderd gebleven, zo ook afgelopen woensdag. Teleporc verhoogde zijn notering vrijdag weer met 2 centen en komt daarmee op 2,09 euro. Het verschil is groot, de laagste op 2,035 euro en de koppel waar het meest voor is geboden bracht 2,135 euro op. De verwachting is dat Duitsland aanstaande woensdag zijn notering met 5 centen zal verhogen en als Nederland dit een klein beetje bij wil houden, zullen ze maandag en woensdag forser dan 5 centen in hun buidel moeten tasten.
Verder Europa in: België hield zijn notering op onveranderd en dat betekent dat de slachterijen accepteren dat er ook steeds meer Belgisch varkens naar het buitenland gaan. Frankrijk wist zijn prijs wel met 6 centen op te waarderen. Spanje verhoogde met 2,8 centen, maar Italië verlaagde nog met 1 cent. Denemarken liet zijn varkensprijs nog met 3 centen dalen. Denemarken exporteert veel naar Azië en daar is de markt op dit moment niet best. Vion dacht dat zij dit nog als reden aan kon voeren, en in Denemarken daalt de prijs, maar eigenlijk is dit puur een armoedeverhaal. In Spanje, dat is het land dat het meest op dezelfde markt opereert als Nederland, is de prijs in drie weken al met 7 centen gestegen. Wat gebeurt er de komende weken? De verwachting is dat we stapje voor stapje verder stijgen. De vraag naar varkens is er.
Het aanbod van biggen is niet ruim, we zien wat teruglopende exportcijfers
In het kielzog van de vleesvarkensmarkt opereert de biggenmarkt. De export bepaalt vaak de prijs. Duitsland verhoogt met 2 euro, Spanje met 3 euro. Het aanbod is niet ruim, we zien wat teruglopende exportcijfers. In Duitsland is dat nu 50.000 biggen en dat is 5.000 biggen minder ten opzichte van een week eerder. De biggenexport naar Spanje 39.400 dieren en dat is 2.000 biggen minder dan een week eerder. De biggen in Nederland zijn gemakkelijk te plaatsen, maar nog niet iedereen wil tegen elke prijs opleggen. Een kwestie van even wennen en vertrouwen krijgen dat de vleesvarkensprijs wel doorstijgt naar 2,30 tot 2,40 euro. De Boerenbiggenprijs stijgt met 2 euro naar 66 euro.
Even terugkomend op de 2,30 tot 2,40 euro. Nee, ik koop ze er niet voor. Nee, ik garandeer ook niks, want niemand onder jullie gaat me het geld sturen van al wat ze meer opbrengen. Maar de verwachting is er wel dat we over drie maanden deze prijs ontvangen.