Belgische varkenshouderijsector krijgt één geïntegreerde varkensvleesindex
De nieuwe gecombineerde index moet volgens FEBEV en Fenavian leiden tot een robuust platform waarvan de resultaten volgens hen een adequate reflectie zijn van de marktsituatie in België. Voorheen waren zorgend voor onduidelijkheid en verwarring in de sector. Integratie bleek noodzakelijk.
Meer transparantie
Wat betreft transparantie heeft de varkensvleessector dit jaar overigens al meer stappen moeten zetten. Sinds dit jaar communiceert FEBEV namelijk ook de verkoopprijzen van deelstukken aan het Belgisch departement Landbouw en Visserij die deze op zijn beurt terugkoppelt aan de Europese Commissie.
Vervolgens worden deze cijfers op de website van het departement gepubliceerd. Deze verplichte communicatie is onderdeel van een Europese verordening die meer transparantie in de agrovoedingsketen vooropstelt. Hierdoor heeft de sector ook een sterker instrument in handen om onderhandelingen met andere schakels in de keten, zoals de retail, aan te gaan
Langlopen proces
De communicatie van de verkoopprijzen verloopt via de Meatindex, het datasysteem van FEBEV. Deze data-uitwisseling met de overheid was niet de enige uitdaging voor FEBEV. Ook de integratie met Vindex was een langlopend proces waar uiteindelijk twee jaar aan gewerkt werd, zo schrijft Vilt.be. Door de data van beide platformen samen te brengen, worden zowel de prijsfluctuaties uit de afnamezijde zoals retail en vleesverwerking als de producerende zijde mee in rekening gebracht.
Varkenshouders tevreden
PORK.be zegt tevreden te zijn met de geïntegreerde index. “Als de verschillende ketenpartners in vertrouwen met elkaar willen praten, moet je vertrekken vanuit éénduidige, transparante en gevalideerde cijfers”, vertelt Paul Demyttenaere, changemanager van Pork.be, aan Vilt.be.Ook de uitwisseling van de prijzen van de deelstukken via de overheid was een nadrukkelijke wens van PORK.be en is volgens Demyttenaere een belangrijke stap in de realisatie van een onderbouwde marktmonitor.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: Vilt.be