Column: Varkensprijs maakt een spurt naar boven
Zoals al eerder geschreven: in week 5 gaat het gebeuren. Het is al vaker gebeurd in februari en ook in 2023 gebeurt het. Slachterijen kunnen er niet meer omheen: als ze varkens willen hebben moeten ze betalen, meer betalen.
Voor de komende week is er geen ontkomen meer aan en zullen slachterijen met dubbele cijfers moeten verhogen
Woensdag werd het voor de Nederlandse slachterijen duidelijk dat er geen ontkomen meer aan was na de Duitse verhoging van 5 centen. Ze hadden toen al 10 tot 12 centen moeten verhogen, maar ze dachten nog te volstaan met een snotterige 4 of 5 centen. Voor de komende week is er geen ontkomen meer aan en zullen slachterijen met dubbele cijfers moeten verhogen anders gaan er veel meer varkens naar het buitenland en met name Duitsland dat afgelopen week al veel meer Nederlandse varkens heeft ontvangen. De Boerenvarkensprijs kondigde het woensdag al aan en heeft dus vrijdag zijn prijs met 12 centen verhoogt en komt op 2,25 euro.
Duitsland trekt de kar met plus 23 centen van Teleporc
Duitsland loopt voorop. Het was dinsdag al duidelijk dat er woensdag een behoorlijke verhoging aankwam van 8 tot 10 centen. Teleporc deed plus 7 centen en daarmee werd het duidelijk. Woensdag kwam de verwachte verhoging al bleef deze nog steken op plus 8 centen, maar de Duitse slachterijen gingen direct mee. Vrijdag was erop nieuw een Teleporc veiling en toen kwam er plus 16 centen op de klok met een gemiddelde prijs van 2,32 euro met als hoogste van 2,375 euro. Dit gaat betekenen dat de Duitse prijs woensdag aanstaande weer fors naar boven gaat en wel met minimaal 10 centen. Door deze verwachting trekken Duitse vleesvarkenshouders op dit moment veel varkens terug en wachten met leveren tot na woensdag. Waar gaan we heen is de vraag? Dit is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar de eerdere voorspelling van 2,30 tot 2,40 euro wordt op deze manier snel gehaald.
Flinke prijzenopmars op de onderdelenprijzen
België snapt het al wel, als je varkens wil hebben moet je betalen en ze verhoogden de prijs met 8 tot 9 centen. Frankrijk blijft verhogen en deed deze week 4,7 centen. Denemarken hield zijn notering op onveranderd, maar Spanje en Italië verhoogden hun noteringen met respectievelijk met 3,2 en 6,4 centen.
Hoe kan dit nu, deze snelle stijging van de prijzen, zal menigeen denken? Nederlands nu nog grootste slachterij probeert ons namelijk al weken te vertellen dat de vleesmarkt slecht is. Aan die bewering lijkt weinig te kloppen. Kijk hier even naar de prijs van de onderdelen. Nekstukken plus 20 tot 25 centen , hammen plus 15 tot 17 centen, ribben middels kophaas doet plus 10 tot 12 centen, schouders plus 9 tot 11 cent en buiken plussen 8 tot 10 centen. De onderdelen die veel naar China gaan zoals spek, wangen en levers noteerden onveranderd. Slecht vleesmarkt? Ik denk het niet.
Nog even de slachtcijfers. In Nederland zijn 3000 varkens minder aangevoerd en er zijn er 1000 minder op export gegaan. Voor week 5 zullen de exportcijfers wel hoger zijn. Het slachtgewicht was in Nederland onveranderd op 99,9 kilogram.
Biggenprijs zit net als varkensvlees weer in de lift
De biggenmarkt profiteert volop van de aantrekkende varkensprijs. Duitsland verhoogde zijn notering vrijdag met 4 euro naar 71 euro. De Boerenbiggenprijs verhoogt ook met 4 euro naar 70 euro. Het aanbod is krap. Natuurlijk zijn er vermeerderaars, die er even voor kiezen om even een week te wachten, omdat de biggen toch al niet zwaar waren. De vraag voor export is er maar wat er niet is, kan je niet exporteren. Daarom loopt de export ook wat terug. Week 3 gingen 114.000 biggen de grens over en in week 4 was het iets meer dan 100.000 dieren.