Column: Varkensprijs gestaag omhoog
De komende week blijft de prijs van de varkens omhooggaan. Alle seinen staan op groen voor een verdere verhoging met dubbele cijfers. Slachterijen hebben het verhogen lang tegen kunnen houden, maar nu is er geen houden meer aan. Afgelopen week verhoogden de Nederlandse slachterijen met 11 tot 15 centen. Van Rooi wil blijkbaar meer slachten en kwam met de plus 15 centen.
We gaan in ieder geval met dubbele cijfers naar boven
Zoals al eerder gezegd, het achteroverleunen van de slachterijen is afgelopen en ze moeten dus nu aan de bak om de varkens te krijgen. De slachterij die zijn kosten en afzet het beste op orde heeft, kan nu een stap meer doen in het gevecht om de varkens. We gaan in ieder geval met dubbele cijfers naar boven en daarom kan de Boerenvarkensprijs zijn notering verhogen met 10 centen naar 2,35 euro.
In Duitsland gaat het ook vlot naar boven maar Teleporc moest afgelopen dinsdag toch even 1 cent terug naar 2,31 euro. De euforie was een week eerder iets te groot geweest. Op woensdag maakte de ISN een stijging van 12 centen bekend en daarmee komen ze op 2,20 euro. Op vrijdagmorgen was de volgende Teleporc veiling en deze kwam uit op 2,39 euro. Een plus van 8 centen en daarmee is de weg vrij om volgende week woensdag wederom te verhogen met zeker 10 centen. De Duitse slachterijen zijn het daar nog niet helemaal mee eens, maar ze hebben vermoedelijk weinig keus. Even terug naar Teleporc, het had € 2.40 kunnen zijn, maar omdat een varkenshouder een bod van 2,425 euro niet genoeg vond, telde deze niet mee in de notering. Met andere woorden: Duitse varkenshouders houden rekening met een verdere verhoging.
Even terug naar die cijfers. Het aantal slachtingen daalde in Nederland met 11.000 naar 300.000 dieren, maar het slachtgewicht bleef onveranderd op 99,9 kilogram. Niet elke varkenshouder wil vlot leveren, zeker niet als je de volgende week 10 euro meer ontvangt per varken. In Duitsland daalde het aantal slachtingen met 20.000 naar 727.000 varkens. Het slachtgewicht daalde hier met 0,2 kilogram.
Ook volgende week gaan weer een aantal varkenshouders opnieuw hun varkens naar Duitsland exporteren
De export van varkens naar Duitsland volgens de officiële cijfers daalde in week 5 met 1400 naar 13.000 dieren. Wel zien we dat cijfers achteraf worden bijgesteld, dus blijft het lastig om hier eerlijke informatie over te geven. Volgens de handelaren is de export behoorlijk toegenomen en ook volgende week gaan weer een aantal varkenshouders opnieuw hun varkens naar Duitsland exporteren. Eerst een paar vrachten op proef. De vraag is hoeveel de huidige Tempo en Duroc varkens opbrengen bij het Duitse puntensysteem en hoeveel slachten ze in.
In België zetten ze nu ook hun beste beentje voor. Westvlees verhoogde zijn notering met 14 centen naar 2,12 euro. Denemarken noteerde plus 4 cent. Frankrijk verhoogde met 6,5 centen en komt voor dit jaar al op een plus van 25 centen. Italië blijft met plus 3 centen toch wat achter, maar Spanje verhoogde 4,5 centen en komt daarmee voor dit jaar op 15 centen. Hoe ver gaan we, dit blijft moeilijk te zeggen, maar geef zelf het antwoord eens als je de prijs van de onderdelen weet. Deze gaan als een speer naar boven. Nekstukken en trimmings doen plus 20 tot 25 centen en de hammen, schouders, middels doen een extra 15 tot 20 centen.
Een handelaar ze: ‘Al bied je 100 euro, je krijgt geen big. Ze zijn er niet’
De prijs op de biggenmarkt gaat ook met grote stappen voorwaarts en dat komt natuurlijk door de goede vooruitzichten op de varkensmarkt maar ook door het zeer krappe aanbod van biggen. Een handelaar ze: ‘Al bied je 100 euro, je krijgt geen big. Ze zijn er niet.’ In Duitsland is het niet veel anders, ook hier is de vraag groot en het aanbod klein. De Duitse VEZG verhoogde zijn prijs met 6 euro naar 77 euro. De Boerenbiggenprijs doet het iets minder en verhoogt met 5 euro naar 75 euro. Ook hier is de vraag, waar gaat dat heen. Voorlopig nog met grote stappen omhoog, het aanbod blijft klein en de varkensmarkt blijft goed. Varkenshouders, het is jullie gegund.