Eindelijk goede vooruitzichten voor Belgische varkenshouders
Uit de conjunctuurbarometer intensieve veehouderij van KBC Bank, die elk kwartaal gepubliceerd wordt, valt op te maken dat de sector vanaf eind 2020 tot medio 2022 te maken heeft met een negatieve cashflow die licht verbeterde naar het eind van 2022 toe. De afzetprijzen voor varkens stegen minder hard dan de kosten voor veevoeder en energie. Hierdoor stond de rendabiliteit in de Belgische varkenshouderij sinds de coronacrisis onder druk. Sommige experts herleiden de start van de crisis in de Belgische varkenshouderij tot 2018 toen er een geval van varkenspest opdook in Wallonië waarna de export op China stokte.
Hoogconjunctuur
Ondanks de exportperikelen was er in 2019 en de eerste helft van 2020 toch sprake van een positieve conjunctuur in de varkenshouderij. De sector kende volgens KBC van begin 2019 tot halfweg 2020 een periode van hoogconjunctuur. De grote vraag naar varkensvlees, door de desastreuze impact van de Afrikaanse varkenspest in China in combinatie met een beperkt biggenaanbod, zorgde voor hoge prijzen en dus een prima rendabiliteit.
Vlaamse biggenprijs zelfs op 10 euro
Gemiddeld bedroeg de beschikbare cashflow op een Belgisch zeugenbedrijf de voorbije zes jaar slechts 93 euro per aanwezige zeug. Opvallend is de grote schommelingen van de biggenprijs en de cashflow. De sector kende van begin 2019 tot halfweg 2020 een periode van hoogconjunctuur met een piek in de beschikbare cashflow van 1200 euro per zeug in het begin van 2020. De biggenprijs behaalde toen bijna 65 euro. Op het dieptepunt, eind 2021, bedroeg de negatieve cashflow 800 euro per zeug en lag de Vlaamse biggenprijs op 10 euro. Dit terwijl er volgens KBC de laatste maanden minstens een Vlaamse biggenprijs van 44 euro per big moet genoteerd worden om uit de kosten te geraken.
Aanzienlijk minder biggen
Werden er begin 2022 nog biggen verkocht aan 16 euro, was dat begin januari 50 en is dat nu 65 euro. Met de nodige toeslagen erbij wisselt een big momenteel voor 80 euro van eigenaar. Bedragen die lange tijd niet gezien zijn en een samenloop van omstandigheden is, waaronder de wintermaanden die traditioneel een verminderd aanbod van biggen laat zien. Ook zijn er minder biggen als gevolg van de jarenlange crisis in de sector waardoor er minder biggen gehouden. Een derde factor is de grote vraag uit Spanje. Daar kampt men met een nieuwe PRRS-stam, genaamd Rosalia, waardoor de vraag naar biggen groot is.
Volgens experts zijn de vooruitzichten goed. Er is een tekort aan varkens op de Europese markt en dat zou normaal gezien moeten resulteren in goede prijzen. De hoge voederprijzen lijken ook over hun top heen, maar zullen wel nog een tijd blijven drukken op de rendabiliteit. Wel zou de verwachte verdere daling van de varkensstapel in Europa de varkensprijzen en ook biggenprijzen ten goede moeten komen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: KBC, Vilt.be