Koopmans: ‘De compartimentering verdwijnt per 2008’
Er was sprake van het in stand houden van de compartimentering van de varkensrechten. Dit ondanks het feit dat veel veehouders op de aanstaande verandering hebben ingespeeld door rechten in een ander compartiment aan te kopen. Blijft de compartimentering bestaan of worden de varkensrechten in heel Nederland gelijk?
„De handel in varkensrechten wordt gewoon landelijk, zonder compartimenten. In de wet is opgenomen dat de compartimentering per 1 januari 2008 zou gaan vervallen. Dat is vastgesteld en zal ook gebeuren. Vanaf januari volgend jaar zijn de varkensrechten in het gehele Koninkrijk der Nederlanden hetzelfde. Door de huidige compartimentering ontstaan er rare situaties. Boeren uit Brabant verkopen daar hun rechten om voor dat geld in Overijssel meer rechten te kopen. Door het verschil in rechten gaan de Brabantse boeren verkassen.”
Met welke partijen heeft u om de tafel gezeten om het voornemen de compartimentering te laten bestaan van tafel te vegen?
„We hebben minister Verburg tijdens een debat kunnen vertellen hoe het nu precies zit met de handel van varkensrechten in de verschillende compartimenten. Door goed overleg hebben we de minister kunnen overtuigen om de compartimentering, zoals afgesproken, te laten verdwijnen.”
Hoe gaat het Natura 2000-beleid er precies uit zien?
„De precieze aanwijzing van de gebieden door de minister moet nog gebeuren. Volgens mij zijn er drie punten waarmee bij de aanwijzing van de gebieden rekening gehouden moet worden. Op de eerste plaats gaat het CDA gaat er vanuit dat de minister rondom het aanwijzen van de gebieden rekening houdt met de economische belangen die daarmee gemoeid zijn. Twee, het is tekenend dat er tijdens de inspraakperiode meer dan 6.000 reacties zijn binnengekomen, daar moet ook naar gekeken worden. En drie, het toetsingskader zal natuurlijk gehanteerd moeten worden.”
Het mestgat is een probleem voor veel veehouders dat door de NVV naar voren is gebracht. Wat is uw mening hierover?
„Het mestgat is een typisch voorbeeld van Haagse regels en de weerbarstige praktijk. Minister Verburg heeft aangegeven dat veehouders juridisch gezien geen risico lopen wanneer zij volgens de regels handelen. Er is geen rechter in Nederland die een boer die volgens de regels handelt een boete op zou leggen.”
Wat is uw advies aan veehouders om het mestgat dicht te krijgen?
„Ik zou boeren adviseren de regels te volgen. Ga niet foezelen om aan de theoretische normen te voldoen. De fout zit niet in de werkelijkheid op het bedrijf, maar in de regels die in Den Haag bedacht zijn.”
Is het een utopie om een sluitend systeem te bedenken?
„In het belang van de sector moeten we streven naar een zo sluitend mogelijk systeem voor de mestboekhouding. Maar de mestboekhouding perfect sluitend maken, dat halen we nooit. Het is nu aan ons om goed te kijken of we het systeem gaan aanpassen. Ook ik heb genoeg bedrijven bezocht die het nu niet lukt om de mestboekhouding sluitend te krijgen.”
Gaat u uw zomervakantie gebruiken om een oplossing voor het mestgat te bedenken?
„Nee, ik bezoek allerlei bedrijven en doe van alles en nog wat, maar de oplossing voor het mestgat ken ik al. Daar hoef ik mijn vakantie dus niet aan op te offeren. Het aanpassen en flexibeler maken van de normen, daarin ligt volgens mij de oplossing voor het mestgat.”
Het imago van de intensieve veehouderij in Nederland is niet denderend. Wat kan de sector doen om weer een maatschappelijk draagvlak te veroveren?
„Ik denk niet dat het imago zo slecht is, uit elk onderzoek blijkt dat boeren gewaardeerd worden. Door gekte en leugens van Wakker Dier en de Partij voor de Dieren, in de vorm van bijvoorbeeld filmpjes, kalft het imago van de sector onnodig af. De Nederlandse veehouders hebben de zaak goed op orde en mogen daar trots op zijn. Wanneer er in China of Hongarije varkens losgelaten worden, rennen ze allemaal naar Nederland, omdat ze het hier goed hebben.”
Wat kan de sector doen om het imago verder te verbeteren?
„De sector kan meer investeren in slimme beïnvloeding van de samenleving. Niet alleen door zichtstallen en advertenties. We moeten de burger ‘meenemen’. Verder moet de sector er voor waken de burger een rad voor ogen te draaien.”
Is er een kans dat er in de toekomst meer varkens in Nederland gehouden mogen worden?
„Voorlopig hebben we een maximaal aantal varkensrechten. De komende vier jaar komt hier onder leiding van een linkse meerderheid in de Tweede Kamer geen verruiming in. Over vier jaar zullen we wel weer verder zien. Aan de andere kant komt de afschaffing van de intensieve veehouderij zoals Milieudefensie heeft gevraagd ook niet dichterbij, dat zien zowel CDA als een Kamermeerderheid niet zitten.”
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: John Peters