Varkensprijs gaat volgende week weer omhoog
Mooier kunnen we het niet maken. De stijging van de varkensprijs is nog niet ten einde, al zullen de stappen omhoog wel kleiner gaan worden. In Duitsland kwam op vrijdag 12 februari de Teleporc op 2,39 euro, maar dinsdag moest de notering toch weer terug naar 2,35 euro. De oorzaak was dat de ISN een niet grotere stap wilde zetten dan plus 8 centen naar 2,28 euro. Dit jaar is dat dus al een stijging van 28 centen. Afgelopen vrijdag gaf de Teleporc weer wat gas en kwam weer op 2,39 euro. Voor volgende week woensdag zijn de meningen wat verdeeld wat ISN gaat doen; van onveranderd tot een stijging 8 centen. Zelf houd ik het op plus 5 cent naar 2,33 euro.
De hele beurs in Den Bosch kon het horen dat de prijzen volgens Van Rooi veel te hard stegen
Nederland loopt met de prijs nog steeds achter op Duitsland, Vion opende op maandag met een stijging van 12 centen en komt dus voor 2023 op een totale verhoging van 30 centen te staan, inclusief de btw wel te verstaan. De andere slachterijen verhoogden nogal verschillend. Compaxo en Westfort deden 13 centen, maar Van Rooi hield het op 8 centen. De hele beurs in Den Bosch kon het horen dat de prijzen volgens Van Rooi veel te hard stegen. Maar hoe het ook is, de stijging voor dit jaar kwam bij van Rooi op 29 centen uit en de anderen op 30 centen (excl. btw). Dat de drie ‘kleinere’ slachterijen nu meer stijgen dan Vion heeft als reden, dat als je varkens wilt hebben je meer moet betalen dan een andere slachterij. Vion betaalde in het verleden dus eigenlijk een paar centen meer dan de achterover leunende slachterijen.
Voor volgende week zit er wel weer een verhoging aan te komen, maar nu even wat minder steil. De verwachting is een plus van 7 centen. Dit is ook om het gat met Duitsland wat te dichten, omdat er steeds meer de varkens de grens over gaan. De Boerenvarkensprijs doet in ieder geval plus 7 centen en komt daarmee op 2,42 euro. Een beste prijs maar de kosten om een vleesvarken op gewicht te krijgen, zijn en blijven ook nog even torenhoog. Dus om over recordprijzen te gaan praten is enigszins ongepast. Laten we dat maar doen als de winst per varken op een ongeëvenaard niveau ligt.
Gaan we even Europa in. België verhoogt met 6 centen en dat is plus 24 centen in 2023. Ze blijven dus gewoon achter met verhogen. Denemarken doet plus 5 centen voor de komende week. Frankrijk steeg dit jaar nog elke week; voor volgende week is het 4 centen hoger, maar voor dit jaar is het ook plus 30 centen net als Nederland. Spanje en Italië stijgen beide volgende week 5 centen, maar zijn respectievelijk 20 en 8 centen gestegen dit jaar.
De export van varkens steeg met 4.000 naar 19.000 varkens
Even naar de slachtcijfers. In week 6 zijn 291.000 varkens geslacht en dat is 9000 dieren minder dan een week eerder, maar het slachtgewicht steeg met 0,2 kilogram naar 100,1 kilogram. Er zijn een aantal varkenshouders dat even wat later heeft geleverd om een betere prijs te bemachtigen. De export van varkens steeg met 4.000 naar 19.000 varkens. Duitsland nam hiervan ruim 15.000 varkens voor zijn rekening en de verwachting is dat dit aantal de komende weken blijft stijgen. De oorzaak hiervan is dat het aanbod in Duitsland blijft terug lopen. Week 6 kwamen slecht 700.000 varkens aan de haak en dat is 27.000 dieren dan een week eerder. Ook hier zal waarschijnlijk een aantal varkens door de stijgende prijzen nog een week langer in de stal mogen blijven. Als we drie jaar terug kijken, waren het er nog 950.000 varkens. Even 250.000 varkens minder in één week. De Duitse slachterijen beginnen wel wat op de rem te trappen, omdat ze vinden dat de varkens te duur beginnen te worden. Voor volgende week stijgt de prijs dus nog gewoon even verder en wat er daarna gebeurd is nog even afwachten, al zou het maar zo even kunnen dat we even een pas op de plaats moeten maken.
Zelfs de biggenexport loopt door de krapte al wat terug
De biggenmarkt stijgt in volle vaart mee. Wie het meest durft te bieden, is koper. Prijzen van 100 euro in de btw zijn al geen uitzondering meer. In Duitsland steeg de VEZG met 3 euro naar 80 euro, maar een toeslag van plus 20 euro wordt bijbetaald. De Boerenbiggenprijs stijgt de komende week met 5 euro naar 80 euro. Voor de komende weken zullen de prijzen nog wel verder stijgen, omdat het aanbod zeer krap is. Zelfs de export loopt door deze krapte al wat terug. Week 6 komt net boven de 100.000 biggen op export uit, terwijl het hoogste aantal in een week dit jaar op 116.000 biggen ligt. Mooi dat het zo weer kan. Fijn dat de prijzen weer goed zijn, al zal het voor velen nog wel even gaten vullen zijn, maar met deze prijzen schiet het althans bij de vermeerderaar ook wel op.