Column: Varkensprijs even onveranderd
De varkensprijs gaat voorlopig even een stabiele periode tegemoet. Afgelopen week gaven de Duitsers aan voorlopig niet verder te verhogen en dat voorbeeld zal maar wat graag door de Nederlandse slachterijen gevolgd worden. Vion die er graag alles aan doet om de markt negatief neer te zetten, kon het niet laten om te waarschuwen dat de hoge prijs negatieve gevolgen heeft voor de afzet van vlees. Het zal wel zo zijn, maar een kleine gewenning de komende weken en we kunnen en moeten verder omhoog.
De komende week zal de aanvoer wel even wat groter worden, omdat varkenshouders niet langer ‘met de rem erop’ gaan leveren
De varkensmarkt, het aanbod is en blijft krap. Met ruim 292.000 slachtingen in Nederland met een slachtgewicht van 100,4 kilogram kan de honger naar varkens van de slachterijen niet gestild worden. De komende week zal de aanvoer wel even wat groter worden, omdat varkenshouders niet langer ‘met de rem erop’ gaan leveren. We zullen dit de komende week gaan zien in een dalend slachtgewicht. Op zich is het natuurlijk een goede zaak dat alles wordt geleverd en wat lichter is. Op deze manier wordt het tekort uiteindelijk nog groter en dat zal een hogere prijs geven voor de varkens.
Duitsland was dinsdag nog in de hoop van een kleine verhoging op de woensdag. Met 2,39 euro op de klok van Teleporc die dus 11 centen hoger staat dan de notering op woensdag. 5 of 6 centen is redelijk normaal. Maar de ISN hield zijn notering door de druk van de slachterijen op onveranderd 2,28 euro op de woensdag. Dus Teleporc moest terug. Dit deed het op vrijdag maar mondjesmaat met 2 centen naar 2,37 euro. Even daarvoor ging er nog een koppel weg voor 2,38 euro. Dit betekent twee dingen: slachterijen willen graag varkens en betalen via de achterdeur toch een hogere toeslag dan de 5 centen die als normaal voor Duitsland geldt.
De export naar Duitsland is volgens de handelaren hoger, maar we zien het niet terug in de cijfers. Vorige week slechts 15.000 varkens en de week ervoor 20.000 varkens, maar dit cijfer is achteraf dus naar boven bijgesteld. Jammer dat deze cijfers niet voldoende betrouwbaar zijn. Het aantal slachtingen lag in Duitsland op 705.000 varkens, dit was 5.000 dieren hoger dan een week eerder, maar 145.000 varkens lager dan vorig jaar in dezelfde week. Het slachtgewicht lag 0,1 kilogram hoger. Ook hier is de verwachting dat dit de komende weken daalt omdat ook hier weer vlot wordt door geleverd.
België houdt voor de komende week zijn notering op onveranderd. Frankrijk deed er afgelopen week nog even 7 centen, dat is dus plus 42 cent voor dit jaar. Denemarken verhoogt volgende week met 3 centen, Spanje en Italië doen allebeide ruim plus 4 centen. De Boerenvarkensprijs houdt het voorlopig op een onveranderd op 2,42 euro.
Nu moeten we nog verder verhogen om eens een keer voldoende winst te maken
Nu het even wat rustiger op de varkensmarkt is, kunnen we even de balans opmaken. Waar staan we en waar kunnen en moeten we nog heen. 35 centen verhogen in vijf weken is voor Nederlandse begrippen wel fors, maar kijkend naar de kosten is het ook niets meer dan normaal dat deze verhoging er kwam. Nu moeten we nog verder verhogen om eens een keer voldoende winst te maken.
Voor de komende twee of drie weken zal een onveranderd wel het maximale zijn. Niks mis mee, iedereen kan dan even wennen aan het wat hogere niveau. Vanaf half maart begint de bevoorrading voor de Pasen en dan zal de varkensprijs weer verder kunnen en moeten stijgen. Het aanbod is en blijft krap en wordt nog steeds krapper. Als we met zijn allen nog even wat lichter gaan leveren, kunnen we de prijs zelf nog een zetje naar boven te geven. De verwachting is dat eind maart in een paar weken toch weer 10 centen erbij komt. Laat je niet ontmoedigen door de retoriek van Vion. Het zit in hun aard, dit verander je niet zomaar.
Voor de vermeerderaar is deze prijs ook wel heel prettig
Op de biggenmarkt blijft de vraag groot. De prijs komt door deze vraag op een mooi niveau, kijkend door de bril van de vermeerderaar. De Boerenbiggenprijs wil graag nog even wat verder verhogen en doet 2 euro naar 82 euro, maar of we volgende week nog verder verhogen, is maar zeer de vraag. We zien in Duitsland de VEZG onveranderd noteren op 80 euro, maar in Duitsland is de toeslag altijd de grote variabele. Deze is soms 20 euro, zodat sommige biggen daar 100 euro opbrengen exclusief btw.
In Spanje steeg de prijs van de biggen met 4 euro naar 87 euro. De totale Nederlandse biggenexport ligt al weken rond de 105.000 biggen. Dit is ondanks de hogere buitenlandse prijzen weinig veranderd. Blijkbaar zijn er niet meer biggen en ik hoor al meerdere vleesvarkenshouders zeggen dat de biggen die zij kopen wel heel licht beginnen te worden. Voor de vermeerderaar is deze prijs ook wel heel prettig. Op deze manier kan toch redelijk snel de gaten worden gedicht om straks zo snel mogelijk weer een buffer te kunnen opbouwen voor de vast mindere tijden die ooit wel weer zullen komen. Voorlopig zie ik de mindere tijd nog even niet komen. Het ergste wat ons nu kan gebeuren, is dat we de AVP binnen halen. Dan is de hogere prijs abrupt ten einde. Laten we met zijn allen waken dat dit niet gebeurd.