EU-export varkensvlees daalt met ruim 15 procent
Volgens de (voorlopige) gegevens van de Europese Commissie exporteerde de EU in 2022 in totaal 5,25 miljoen ton varkensvlees/-producten naar derde landen. Dit was 957.100 ton (15,4 procent) minder dan in 2021. Dit kwam ook tot uiting in de inkomsten uit deze export. Die daalde met 891 miljoen euro (-6,1 procent) tot 13,67 miljard euro. Voor een deel werd de fysieke daling van de export gecompenseerd door de hogere verkoopprijzen op de wereldmarkt.
China
In 2022 werd ten opzichte van 2021 naar China 1,03 miljoen ton (-40,1 procent) minder varkensvlees geëxporteerd. Niet alleen de EU, maar ook de concurrenten Brazilië en de VS zagen in 2022 hun export naar China aanzienlijk dalen. De oorzaak hiervan is vooral terug te voeren op enerzijds de hogere Chinese binnenlandse productie en anderzijds de mindere vraag als gevolg van de coronacrisis. De EU-export van bevroren varkensvlees daalde met circa 50 procent, dat van slachtafval met 16 procent. Met een daling van bijna 90 procent kreeg varkensspek de grootste klap te verduren.
Verenigd Koninkrijk
Na China is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afnemer van EU-varkensvlees. Ook bij de export naar dat land was sprake van een lager volume. Ten opzichte van 2021 daalde de export in 2022 met ongeveer 9 procent tot 24.700 ton. Dit was vooral terug te voeren op het feit dat de Britten minder verse producten bestelden. Ook de uitvoer van varkensvlees naar Vietnam daalde sterk met ruim 32 procent tot 89.450 ton. Daarbij moet wel worden aangetekend dat in 2021 een recordhoeveelheid varkensvlees aan Vietnam werd geleverd vanwege een minder binnenlands aanbod als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Deze vraag bevindt zich nu weer op het oude niveau.
Overige landen
De uitvoer naar de belangrijkste afnemers Japan en de Filipijnen steeg elk met ruim 20 procent. Ook de handel met Zuid-Korea en Australië was positief: de geleverde hoeveelheden stegen met respectievelijk 11,9 procent en 19,0 procent. De relatief sterkste groei, met 36,5 procent tot 86.500 ton, deed zich voor bij de uitvoer naar Servië. Met 1,62 miljoen ton bleef Spanje de grootste EU-varkensvleesexporteur.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: ISN, Agra Europe