Thema-avond over voor- en nadelen onteigening
Onteigening biedt perspectief
Die visie komt van Jeroen Adams van Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs en Niels Crooijmans, advocaat bij Goorts + Coppens advocaten en adviseurs. Ze vinden dat de voordelen van onteigening te weinig worden belicht in de regelingen voor bedrijfsbeëindiging. „Onteigening is voor veel mensen een vies woord, omdat het een dwangmiddel is. Maar bij bedrijven rond natuurgebieden zien we eigenlijk alles stilstaan, omdat niet duidelijk is waar boeren over vijf jaar aan toe zijn. De overheid roept veel, maar voor ondernemers die door willen met hun bedrijf is het van belang te weten welk scenario perspectief biedt. Onder welke voorwaarden wil de ondernemer verkassen, zonder erop achteruit te gaan? Dan biedt onteigening vaak het beste perspectief”, aldus Crooijmans.
Uitgangspositie
Jeroen Adams deelt die mening. „Voor boeren die willen stoppen kan de nieuwe bedrijfsbeëindigingsregeling een prima oplossing zijn. Omdat daar een beroepsverbod aan hangt, is het voor boeren die verder willen vaak geen oplossing. Zij zijn meer gebaat bij een proces van onteigening, omdat ze dan volledig schadeloos worden gesteld door de overheid. Het levert financieel meer op en biedt een betere uitgangspositie om elders een doorstart te maken.”
Tijdens de thema-avond ‘Onteigening biedt perspectief’ op 9 maart in Nederweert-Eind zal Adams met voorbeelden van fictieve landbouwbedrijven duidelijk maken wat de verschillen zijn tussen opkoop en onteigening en hoe het een en ander financieel uitpakt. Crooijmans gaat die avond in op de procedurele kant van opkoopregelingen, het intrekken van vergunningen door overheden en onteigening.
Melkveehouder Twan Meulendijks zal op die avond toelichten hoe het proces op zijn bedrijf is gelopen. Hij heeft tegen de bebouwde kom van Helmond (NB) een bedrijf met 117 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Tien jaar geleden al verkocht zijn vader de 35 hectare grond aan de gemeente. De grond werd direct teruggepacht, maar in de loop der jaren werd er steeds meer grond van afgesnoept voor woningbouw of de aanleg van een weg.
Nieuwe locatie
„Omdat mijn vader en ik door wilden met het bedrijf kochten we parallel aan het verkoopproces een nieuwe locatie in Deurne, zodat we het bedrijf zouden kunnen verplaatsen. We hebben gehandeld om onteigening te voorkomen en recent zijn ook onze bedrijfsgebouwen verkocht.” Bij Meulendijks draaide het uiteindelijk niet uit op onteigening, maar het hele proces nam wel 35 jaar in beslag. „Het gaat anders dan je gewend bent. Stal, huis en grond taxeren is eenvoudig, maar je zit als melkveehouder opeens wel aan tafel tegenover professionele makelaars met als inzet je thuis. Dat maakt het spannend.”
Hij was dan ook blij met de adviseur die hielp om zijn gevoel en wensen om te zetten in onderhandelingstaal. Dat is tegelijk zijn boodschap. „Ik heb geleerd dat je emoties en het zakelijke van elkaar moet scheiden. Onderhandelaars zijn niet gevoelig voor emoties, maar voor mij was het belangrijk om die wel bespreekbaar te maken. Dat heeft mij in het proces wel geholpen.”
Aanmelden kan via www.stal-en-akker.nl.
Thema-avond
Datum: 9 maart
Locatie: Ons Boerenerf, Banendijk 5, Nederweert-Eind (LB)
19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
20.00 uur: Presentatie Niels Crooijmans
20.30 uur: Presentatie Jeroen Adams
21.00 uur: Praktijkverhaal Twan Meulendijks
21.30 uur: Vragen en discussie
22.00 uur: Naborrelen met een hapje
Deze thema-avond is gratis toegankelijk voor boeren en medewerkers in de agrarische sector, studenten en pers. Dit wordt aangeboden door Stal & Akker.
Vertegenwoordigers van agribusiness/periferie en bezoekers die niet onder bovenstaande categorie vallen betalen € 95,- p.p. per avond. Voor hen geldt een gelimiteerd aantal plaatsen met een maximum van twee afgevaardigde per bedrijf. Stal en Akker kan hierin regulerend optreden.