FDF: ‘LNV geeft aan dat slachtcijfers RVO niet kloppen’
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/06/70/831/export_agrio.-detail.jpg)
Op 19 januari stuurde FDF Team Varkens hier een brief over aan minister Adema. FDF stelde in haar brief onder meer de vraag: hoe kan het dat RVO exportcijfers voor vleesvarkens publiceert die zoveel lager liggen dan de Duitse cijfers? Het antwoord op deze vraag geeft volgens FDF een ontluisterend beeld over het functioneren of is het disfunctioneren van het ministerie van LNV.
Voor FDF is het belangrijk dat varkenshouders een goed beeld van de markt hebben, zodat ze een geïnformeerde inschatting kunnen maken over de te verwachten prijsbewegingen (stijgingen en dalingen). Varkenshouders raadplegen daarom de marktinformatie die RVO hier wekelijks over publiceert.
Niets ondernomen
Al sinds 2018 is het bij de overheid bekend dat de slachtcijfers niet kloppen. De minister van LNV concludeerde in een brief aan de Kamer in 2019 dat er ‘ruimte voor verbetering van het systeem’ was en zegde toe dat dat er stappen ondernomen zouden worden om gegevens beter op elkaar aan te laten sluiten.
De woordvoerder van LNV stelde vorige week volgens FDF dat er sinds 2019 door de regering én de minister van LNV geen geld beschikbaar is gesteld om de geconstateerde verbeteringen door te voeren. Een probleem dat sindsdien, gezien de stijgende exportcijfers, nog groter is geworden, zo veronderstelt FDF, die het aannemelijk acht dat er een verdubbeling van het aantal is dat al in 2018 werd geconstateerd.
Het NVWA systeem is niet gekoppeld RVO en LNV geeft volgens FDF aan dat de RVO-cijfers slechts progonoses zijn en derhalve kunnen aan deze cijfers geen rechten aan ontleend worden door onder meer de slachterijen. Vermoedelijk staan er 800.000 tot een miljoen varkens niet op de lijst. FDF vermoedt wel dat NVWA-cijfers kloppen, want de cijfers van export worden geregistreerd, maar daar heeft FDF geen inzicht in en ook LNV heeft die koppeling met NVWA-cijfers niet.
Twee systemen
Volgens LNV zijn er twee systemen: één van de I&R en één van de NVWA. Die twee systemen lopen langs elkaar heen en zijn niet gekoppeld. Volgens LNV is het wel mogelijk om de twee systemen te koppelen, maar dit kost geld. Geld wat de regering niet beschikbaar wil stellen. Daardoor kan er geen controle plaatsvinden en blijven de problemen zoals ze zijn. Er is onvoldoende regie en er vindt ook géén handhaving plaats.
FDF is hierover ontstemt, want varkenshouders worden door LNV, als er ook maar één dier niet goed is afgemeld of (tijdelijk) onvindbaar is, middels wetgeving afgestraft met boetes of een bedrijfsblokkade. LNV laat echter de onregelmatigheden verderop in de keten gewoon ongewijzigd.
Veel minder aanbod
Daarmee berokkent het ministerie van LNV volgens de belangenbehartiger bewust schade aan varkenshouders: wanneer de export van vleesvarkens veel hoger ligt dan opgegeven wordt, wordt de marktinformatie namelijk ten koste van de opbrengstprijs voor de Nederlandse vleesvarkenshouders gemanipuleerd.
Omdat de Nederlandse varkensmarkt veel krapper is dan men wil doen geloven ofwel er is in werkelijke minder aanbod maar door de ‘officiële’ cijfers lijkt er juist meer aan bod te zijn. Daar heeft slechts één partij profijt van: de handel en slachterijen.
De niet-correcte marktcijfers hebben daarnaast ook een negatieve invloed op de vermeende milieubelasting die aan de Nederlandse vleesvarkenshouderij wordt toegekend. Waarmee de varkenshouderij weer wordt benadeeld door het lakse optreden door de regering en LNV. Deze beide feiten zijn door LNV niet ontkent in het gesprek, aldus FDF.
Ook de biggenexport
FDF gaat deze zaak onder de aandacht gaan brengen van de Autoriteit Commerciële Markten (ACM), want ze denkt dat hier sprake is van het manipuleren van de marktinformatie. Ook gaat ze deze zaak aankaarten bij de Nationale Ombudsman, want ze vindt dat er aan de Nederlandse varkenshouders door de regering en de minister van LNV bewust schade wordt toegebracht. Wat FDF nu heeft aangetoond, betreft slechts de geëxporteerde vleesvarkens, maar ook ten aanzien van de biggenmarkt vraagt ze zich af of varkenshouders ook daar worden benadeeld. FDF denkt dat het om 2 tot 2,5 miljoen biggen gaat.