Column: Varkensprijs blijft onbeweeglijk op zijn plaats
De hoop voor een verder stijgende varkensprijs is gevestigd in de aanloop naar Pasen, maar tot op dit moment is er nog geen teken dat de varkensprijs de komende weken daadwerkelijk gaat stijgen. De Nederlandse maar ook de Duitse slachterijen nemen een afwachtende houding aan.
De slachterijen vinden de prijs voor de varkens hoog genoeg
In Nederland zouden het de Gosschalk-varkens die voor enige verstoring zorgen, maar dit aantal gaat ook als extra naar Duitsland en is er in Nederland geen sprake van een daadwerkelijke verstoring. Nee, de slachterijen vinden de prijs voor de varkens hoog genoeg en ze zullen elke reden gaan aangrijpen om althans voorlopig niet verder te stijgen.
De vraag naar varkens is dus maar heel gewoon. Het aantal geslachte varkens komt op 296.000 stuks en dat waren 5000 varkens meer dan een week eerder. Het geslachtgewicht daalde echter met 0,4 kilogram tot 100,2 kilogram. Varkenshouders hoeven niet te wachtten op hogere prijzen en leveren de varkens dus wat vlotter af.
Voor de komende week worden er weinig veranderingen verwacht en als er een verhoging zou komen dan zal Duitsland het voortouw moeten nemen. Daar lijkt het in de komende weken nog niet op. Ook in Duitsland is alles maar matig. Je kunt de varkens wel kwijt, maar zeker niet voor meer geld. Afgelopen woensdag noteerde de ISN een onveranderd en ook bij de Duitse Teleporc viel weinig te beleven. Op dinsdag was de notering evenals op vrijdag onveranderd 2,36 euro. Op de dinsdag werden er minder dan de helft van de varkens verkocht, maar op de vrijdag was dit 720 van de 1040 varkens. Dus ook hier kregen de varkenshouders door dat er voorlopig niet meer in het vat zat. De Boerenvarkensprijs ziet zich ook genoodzaakt om zijn prijs op een onveranderd 2,42 euro te houden.
Zoals gezegd ook voor de komende week en misschien wel weken is een verhoging ver weg. Dit is ook in België het geval en tevens in Denemarken. Frankrijk weet zijn prijs wel te verhogen met maar liefst 6 centen. Italië doet plus 2 centen en Spanje kan zijn notering wel naar boven krijgen en verhoogt met 3,5 centen. De vraag is nu, wat doen ze in Zuid-Europa dan anders dan hier. Is daar meer concurrentie? Het vlees komt toch voor een groot deel op dezelfde Europese markt?
Voor de komende weken worden er weinig veranderingen op de biggenmarkt verwacht
Op de biggenmarkt lijkt het hoogste punt ongeveer bereikt te zijn. De vleesvarkens moeten in prijs nog stijgen, willen de nu opgelegde biggen voldoende rendement op brengen en dit gegeven remt de verdere stijging van de biggen voorlopig. Ook de hoge voerprijs remt een verdere stijging af, al daalt het voer toch wel wat in prijs en dat maakt dat de rekensom niet geheel negatief is. Ook de exportmarkten willen niet of maar mondjesmaat een hogere prijs betalen. Het is alleen Spanje waar de varkensprijs toch nog stijgt die de biggenmarkt wat mee trekt al is dit slechts nog 1 euro. Ook voor de komende weken worden er weinig veranderingen op de biggenmarkt verwacht dus blijft de Boerenbiggenprijs na weken van stijgen op een onveranderd staan van 83 euro.