Column: Maken we nog een stapje met de varkensprijs voor de Pasen?
De vraag is of we nog een stapje kunnen en mogen naar boven maken voor de Pasen met de varkensprijs. Het antwoord ligt bij onze oosterburen Duitsland. Wil, kan en durft de ISN woensdag aanstaande nog een stap te zetten in de goede richting. De tekenen zijn licht gunstig, maar ook weer niet zo dat je nu zegt: dat gaat gebeuren.
Het valt op dat er in de laatste weken geen vlotte handel is om de prijs naar boven te trekken
De Teleporc deed afgelopen week tweeaal een plus 2 centen. Dinsdag steeg ze naar 2,38 euro en vrijdag kwam er 2,40 euro op het bord. Dat is dus duidelijk zou je zo zeggen, maar de afgelopen vrijdag werden er slechts twee partijen verkocht van de drie aangeboden partijen. Dit is dus niet veel en het valt op dat er in de laatste weken geen vlotte handel is om de prijs naar boven te trekken.
Afgelopen woensdag bleef de ISN op onveranderd staan, maar de onderliggende notering steeg wel met 2 centen en kwam uit op 2,28 tot 2,33 euro. Het zijn dus kleine dingen die zeggen: ja, het kan. Maar omdat er zo weinig handel is, zijn er ook handelaren die zeggen: er gebeurd niks, dus we wachten af.
In Nederland vinden alle varkens hun weg naar de slachterijen. De afgelopen week waren dat 288.000 dieren met een slachtgewicht van 100,6 kilogram. De week ervoor waren dat er 297.000 varkens met 100,2 kilogram. Het aantal is met 9.000 stuks gedaald en toch houden de Nederlandse slachters zich redelijk rustig op de varkensmarkt.
De export van vleesvarkens blijft stijgen. Naar Duitsland gingen er ruim 18.000 varkens. Vorig jaar in dezelfde week waren dit er 8.000 dieren. Naar Spanje gaan ook veel meer varkens naar toe. Het waren het er 1.670. Het komt wel vaker voor dat er een paar duizend varkens naar Spanje gaan, maar het gebeurt zelden dat zowel Duitsland en Spanje meer varkens krijgt.
Dit gegeven zorgt ervoor dat het geëxporteerde aantal weer eens boven de 20.000 varkens komt en wel 21.485 vleesvarkens. We moeten terug tot week 20 in 2022 om een exportaantal te zien dat ook boven de 20.000 lag. Mooi dat ze weg gaan. Het voorkomt dat door het wegvallen van Gosschalk er druk op de markt komt en het zorgt bovendien dat Nederlandse slachterijen de komende weken weer varkens moeten gaan vragen.
De varkens gaan wel vlot weg maar van een vraag naar extra varkens kan niet worden gesproken
In Duitsland lopen de slachtaantallen ook weer terug, ondanks dat er meer varkens worden geïmporteerd. Afgelopen week waren het er 738.000 dieren, een slordige 10.000 varkens minder dan de week ervoor. Maar zoals gezegd, de varkens gaan wel vlot weg maar van een vraag naar extra varkens kan niet worden gesproken. Dit zorgt ervoor dat ook de Boerenvarkensprijs zijn notering van 2,42 euro op onveranderd laat staan.
In de landen om ons heen is het ook rustig. België volgt meestal Duitsland, dus onveranderd. Denemarken ziet wel kans om zijn prijs met 2,5 centen te verhogen. Frankrijk daar stijgt de varkensprijs slechts met 0,6 cent. Daar mag bij gezegd worden dat daar elke week nog een prijsstijging plaats heeft gevonden en dit jaar dus al plus 55 centen. In Spanje stijgt de prijs nog met 3 centen en Italië mag of moet genoegen nemen met slechts plus 1 cent. De varkensmarkt ligt er goed bij en daar is een kans voor een betere prijs nog voor de Pasen. Het zou mooi zijn als dit zou gebeuren.
We houden dus een Bijzonder Beste Biggenprijs
De biggenmarkt is al een aantal weken in een wat rustiger vaarwater terechtgekomen en zoals het nu lijkt, kon het wel eens voor een langere periode zijn. Weliswaar stijgt de prijs voor de biggen in Spanje nog met 1 euro, maar dit heeft geen invloed op de Nederlandse biggenprijs. Het aanbod van biggen wordt iets groter, desondanks blijven de biggen vlot hun weg vinden naar de afnemer en zijn bovendien vaak licht van gewicht. Voor de komende weken wordt dan ook een stabiele onveranderde biggenprijs verwacht en dus houdt de Boerenbiggenprijs zijn notering van 83 euro ook op onveranderd. We houden dus een Bijzonder Beste Biggenprijs.