Forse daling van Duitse varkensvleesexport
Een reden voor de teruglopende vleesexport zijn waarschijnlijk importbeperkingen in afnemende landen als China. Waar in 2017 nog 9,7 procent van alle vleesexport (varkensvlees, rund- en pluimveevlees) naar China ging, was dat in 2022 nog maar 0,1 procent. Ook de veestapel, vooral varkens, liep terug.
Import varkensvlees daalde ook
Ook in de import van varkensvlees is er een duidelijke afname te zien. Deze daalde met bijna een kwart (-23,4 procent) van 2017 tot 2022. Onlangs werd ongeveer 701.400 ton varkensvlees geïmporteerd. Er was ook een daling van 68,7 procent in het aantal varkens van buitenlandse afkomst dat in Duitsland werd geslacht. Vooral tijdens de varkenscrisis 2020/2021 daalde dit aantal zeer sterk.
Totale Duitse vlees import- en export
In 2022 werd bijna 2,9 miljoen ton vlees en vleesproducten geëxporteerd vanuit Duitsland, waarvan het merendeel naar andere landen in de Europese Unie (EU). Volgens Destatis komt dit overeen met een daling van 6,9 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. In de afgelopen vijf jaar daalde de vleesexport met in totaal 19,3 procent. In 2017 werd bijna 3,6 miljoen ton vlees geëxporteerd vanuit Duitsland.
Een vergelijkbare ontwikkeling is te zien bij de import van vlees: in 2022 werd maar liefst 2,0 miljoen ton vlees geïmporteerd in Duitsland – voornamelijk uit andere EU-landen. Dat was 4,5 procent minder dan vorig jaar. De invoer van vlees is de afgelopen vijf jaar met 15,9 procent gedaald. In 2017 werd er maar liefst 2,4 miljoen ton vlees geïmporteerd in Duitsland.
Vleesproductie aanzienlijk gedaald
Ook in Duitsland loopt de vleesproductie terug. Volgens voorlopige resultaten produceerden commerciële slachthuizen in Duitsland in 2022 ongeveer 7,0 miljoen ton vlees, een daling van 8,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De vleesproductie is de afgelopen vijf jaar met 13,9 procent gedaald. In 2017 werd bijna 8,2 miljoen ton vlees geproduceerd. Vooral varkensvlees wordt minder geproduceerd: de hoeveelheid geproduceerd varkensvlees daalde tussen 2017 en 2022 met 18,5 procent tot een kleine 4,5 miljoen ton.
Vleesconsumptie in Duitsland daalt
In Duitsland wordt de laatste tijd steeds minder vlees geconsumeerd. Volgens het Federaal Bureau voor Landbouw en Voedselvoorziening (BLE) bedroeg de consumptie per hoofd van de bevolking in 2021 55,0 kilogram. Dit komt overeen met een daling van 12,4 procent ten opzichte van 2011. Toen werd in ons land 62,8 kilo vlees per hoofd van de bevolking geconsumeerd. De daling is bijna uitsluitend te danken aan de lagere varkensvleesconsumptie, die tussen 2011 en 2021 daalde van 40,1 kg naar 31,0 kg per hoofd van de bevolking (-22,9 procent).