Agrifirm onderzoekt mogelijkheid monitoring ammoniakuitstoot met sensoren
Het project ‘Vergunnen met sensoren’ is geïnitieerd door Agrifirm Exlan, de adviestak van de coöperatie. ‘Als bij een vergunningaanvraag gewerkt zou kunnen worden met sensormetingen, worden emissiereducerende maatregelen bedrijfseconomisch veel aantrekkelijker, omdat daarmee ook managementmaatregelen, genetica-optimalisatie en voermogelijkheden in beeld komen, naast techniek’, zegt Ruud Tijssens, groepsdirecteur PR en coöperatie-zaken bij Agrifirm.
Doelen als basis
‘Agrifirm pleit al geruime tijd voor regelgeving gebaseerd op doelen in plaats van middelen’, aldus Tijssens. ‘Ieder boerenbedrijf is ten slotte anders en dat vraagt om een gerichte aanpak als het gaat om emissiereductie.’ Met het project wil Agrifirm een bijdrage leveren aan het tot stand komen van vergunningverlening waarbij de daadwerkelijke emissie leidend is. ‘Zodat investeren in emissiereductie naast natuurwinst ook een financiële beloning voor de ondernemer oplevert’, aldus de coöperatie.
Jaar onderzoek
Voor het project wordt op vier locaties, gedurende een jaar, onderzoek gedaan. Twee locaties met vleesvarkens en twee locaties met melkkoeien, geografisch verspreid over het land. Daarbij wordt een systematiek van plaatsing, meting, dataopslag, kalibratie en onderhoud, en (onafhankelijke) verificatie gebruikt. ‘Doel van het project is om te bewijzen dat deze systematiek zodanig betrouwbaar is dat deze voor een rechterlijke toetsing kan worden voorgelegd en als basisuitgangspunt kan dienen voor het vergunningverleningstraject’, aldus Agrifirm.
Ministeries benaderd
De coöperatie meldt verder dat vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies worden benaderd om mee te denken of te klankborden. ‘Samen met het bevoegd gezag bij die vier locaties wordt overlegd over wat er voor nodig is, om tot juridisch houdbare vergunningverlening over te kunnen gaan.’
De eerste metingen op locatie starten deze maand. Het project zal naar verwachting eind 2023 worden afgerond.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Connecting Agri &Food