China kampt weer met oprukkend AVP-virus
Sinds enkele weken kampt China weer met een forse toename van het aantal AVP-besmettingen. Vooral sinds het einde van de Nieuwjaarsvakantie grijpt het virus weer fors om zich heen. Volgens analisten van Huachuang Security's werden in februari al meer met AVP besmette varkens aangetroffen dan over geheel 2022. Ook in de maand maart is sprake van tal van nieuwe infecties. China verwacht dat deze AVP-golf nog niet snel voorbij zal zijn.
Ettelijke jaren
China kampt al ettelijke jaren met de gevolgen van het AVP-virus. Zo werden in 2018 en 2019 miljoenen varkens afgemaakt. Dit leidde tot een dramatische daling van de vleesproductie, met ook grote gevolgen voor de wereldmarkt.
Maatregelen
Om de impact van het virus te verminderen hebben Chinese varkenshouders tal van hygiënemaatregelen en procedures aanzienlijk verbeterd. Desondanks waart het nog steeds rond en steekt vooral in de winter de kop op. De verwachtingen wat betreft het de kop indrukken van het virus zijn niet positief. De betrokken instanties spreken het vermoeden uit dat de tot 50 procent van de varkensintensieve gebieden in het noorden van het land met het virus te maken kunnen krijgen. De noordelijke provincies Shandong en Hebei behoren tot de landsdelen waar zich de meeste varkens bevinden. Een bijkomend probleem is dat Chinese boeren een AVP-uitbraak vaak niet bij de overheid melden. Daardoor is het voor haar een uitdaging om een nauwkeurig beeld te krijgen van de omvang van de infecties.
Gevolgen
De forse toename van het aantal AVP-besmettingen in China leidt ertoe dat het aanbod aan vleesvarkens in de tweede helft van 2023 zal dalen. Het lager aanbod is ook een gevolg van de lagere prijzen eind 2022. Voor veel agrariërs was dit aanleiding om te stoppen met de varkenstak. De ziekte-uitbraken, evenals de eerdere inkrimping van de veestapel, zullen ertoe leiden dat er minder varkens op de markt komen wanneer de vraag in de tweede helft van het jaar verbetert. Analisten gaan uit van een tot 10 procent lager aanbod. In het land met de meeste varkensvleesconsumenten zal dit te zien zijn in hogere prijzen. Voor de Europese markt kan dit mogelijk resulteren in grotere exportvolumen richting China, wat zorgt hogere prijzen.
Angst
Roy Nillesen van Farmer Friendly heeft deze week via Skype contact gehad met enkele grote varkensbedrijven in de varkensintensieve Chinese regio’s Nillesen: „Er worden weer strengere maatregelen geïmplementeerd. Er heerst de angst dat wederom veel bedrijven door het AVP-virus getroffen zullen worden.”