Jensen: ‘Vaccins in plaats van antibiotica’
Hoe werkt het berengeur-vaccin?
Er wordt gebruik gemaakt van het varkenseigen immuunsysteem. Het vaccin stimuleert de aanmaak van antistoffen die tijdelijk de functie van de testikels uitschakelen en zodoende de concentratie aan berengeurbestanddelen verminderen. Smaakpanels in verschillende landen hebben aangetoond dat het vlees vrij is van berengeur.
Wat verwacht u van Improvac?
Het gaat zorgen voor een doorbraak. Castratie is een hot item. Verdoven met CO2 vind ik geen goed alternatief. Het dier blijft pijn lijden, als de verdoving is uitgewerkt. Bij vaccinatie is er nauwelijks sprake meer van pijn. Bovendien zorgt de vaccinatie ervoor dat de voederconversie verbetert. Gecastreerde beren gebruiken meer voer per kilo vlees en worden vetter.
Wanneer wordt het product in Nederland toegelaten?
Dat kan ik niet bepalen, maar ik hoop nog voor de zomer van 2009. De registratieprocedure is in gang gezet en verloopt zonder problemen. Zwitserland is het eerste land in Europa waar het vaccin is toegelaten, maar het middel wordt al in tien landen wereldwijd gebruikt. In Australië al tien jaar.
Verleden jaar werd in Amsterdam het antiobioticum Draxxin tegen luchtwegaandoeningen onder de aandacht gebracht. Wat zijn de ervaringen na een jaar?
Het middel is in tientallen landen in Europa beproefd bij in totaal 200.000 varkens. In ruim 70 procent van de gevallen werd een positief effect geconstateerd, vergeleken met een groepsbehandeling met orale middelen. Eenmalig individueel injecteren met het langwerkende Draxxin is effectief. Medicijnen via voer en water worden gemorst, ze werken minder goed dan een injectie die direct in de bloedbaar terechtkomt, en de nauwkeurigheid van een injectie is veel groter. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid werkzame stof in het bloed van dieren die antibiotica via het water verstrekt krijgen veel variatie vertoont. Sommige dieren nemen veel te weinig op, andere dieren veel meer dan noodzakelijk. Door te injecteren krijgt ieder dier gegarandeerd de juiste dosering. Er zit maar één nadeel aan Draxxin, namelijk de langere wachttijd van 42 dagen. Bij varkens die zwaarder zijn dan 80 kilo is het niet verstandig het middel nog te gebruiken.
Verkoopt Pfizer dus geen orale middelen meer?
Natuurlijk wel. Bij maag-en darmaandoeningen werken ze prima. Nu is de keuzemogelijkheid groter. Eenmalig langwerkende injectiemiddelen hebben de toekomst.
Maar het product is duur.
Drie kilo extra vlees en je hebt de kosten terugverdiend. In vrijwel alle onderzoeken werd een verbetering van de voederconversie aangetoond. Bij vleesvarkens daalt bovendien het sterftepercentage aanzienlijk, als zieke dieren worden behandeld met Draxxin. Biggen preventief behandelen, indien nodig, levert hetzelfde effect op. Het middel is duur, maar de dosering laag, met als gevolg minder stress, pijn en geen spuitplekken. Dat is ook geld waard.
Injecteren kost ook veel tijd.
We leveren gratis een spuitpistool bij het medicijn, dat het injecteren vergemakkelijkt. Ook het geringe volume maakt het toedienen van de injectie eenvoudiger. Het gaat vrijwel automatisch. Wel blijft het van belang om met schone naalden te werken. Tijdig verwisselen dus. Net als het injecteren zelf kost ook dat weinig moeite.
Hoe belangrijk is het stellen van de juiste diagnose?
Dat wordt steeds belangrijker. Minder medicijnen gebruiken met meer en beter advies van de dierenarts. De dierenarts moet zorgen voor een juiste diagnose, zodat de behandeling effectief is. Dankzij de inzet van PCR-laboratoriumtechniek, lukt het steeds beter om de juiste diagnose te stellen. Door biotechnologie kan een scala aan ziekten op laboratoriumniveau snel opgespoord worden. Zeker in Nederland, waar dierenartsen de beschikking hebben over goede laboratoria.
Wat doet Pfizer om de toename van resistentie tegen antibiotica te voorkomen?
Het accent komt meer en meer te liggen op de ontwikkeling van vaccins. Ook de verschuiving van orale koppelbehandeling naar individuele injectie is natuurlijk een manier om resistentie tegen te gaan.
Hoe groot is de dreiging van nieuwe ziekten in de varkenshouderij, als gevolg van de klimaatverandering?
Blauwtong veroorzaakt in de rundvee- en schapenhouderij grote problemen. Er duikt telkens een nieuwe variant op. Iets soortgelijks verwacht ik in de varkenshouderij niet, althans niet op korte termijn. Behoudens Afrikaanse varkenspest heeft de varkenshouderij nog niet te maken met nieuwe bedreigingen.