Rechtbank handhaaft weigering Demir voor uitbreiding Belgisch slachthuis Tielt
Het Exportslachthuis kreeg op 10 juni 2021 een omgevingsvergunning van het provinciebestuur van West-Vlaanderen, maar Gaia, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie gingen in beroep bij de minister. Demir besliste in januari vorig jaar om de vergunning te weigeren omdat het slachthuis geen maatregelen nam om geurhinder te beperken en niet voldeed aan de regelgeving inzake geluid en milieueffecten. Tegen die beslissing ging de aanvrager in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. Demir krijgt nu gelijk van de raad. De uitbreiding van het slachthuis van Tielt komt er niet.
Stikstofprobleem
Zo was de aanvraag volgens Demir gebaseerd op een hopeloos verouderde beoordeling van de effecten uit 2017. „Daardoor wordt er onder meer geen rekening gehouden met het stikstofprobleem en de gewijzigde mobiliteitssituatie”, zegt minister Demir. „Volgens de ontheffing van het milieueffectenrapport uit 2017 veroorzaakt de exploitatie bovendien onaanvaardbare geurhinder. Deze hinder zou toenemen door de uitbreiding van de capaciteit, maar toch bevat de aanvraag geen maatregelen om de geurhinder te beperken.”
Onvergunbaar
De raad oordeelt in zijn arrest dat de Vlaamse minister de weigeringsbeslissing voldoende motiveert. De uitbaters tonen volgens de raad niet aan dat de gemaakte beoordeling onredelijk is of steunt op onjuiste gegevens. „In veel dossiers is het een erg moeilijke afweging, maar deze aanvraag was zo klaar als een klontje: deze uitbreiding is onvergunbaar”, zegt Demir. „Ik ben dan ook tevreden dat de Raad voor Vergunningsbetwisting dat bevestigt. De uitbreiding komt er niet en dat lijkt me op alle vlakken de enige juiste beslissing.”
Extra capaciteit
Debra-Meat in Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van mishandeling van varkens bij dit slachthuis. Het bedrijf werd in 2019 veroordeeld voor dierenmishandeling, al weigerde Demir toen formeel.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ellen Meinen