‘Waterkwaliteit en watervoorziening belangrijk bij lange staarten’
„Voor het varken is de optimale situatie laag bij de grond uit een bakje drinken”, legde Krooshoop uit tijdens de Pig Businees bijeenkomst over lange staarten. „Wanneer er nippels zijn, is de hoogte belangrijk. Toch zie ik nog regelmatig dat deze te hoog hangen. Bij vleesvarkens zie je vaak een combi van voer- en waterbak bij elkaar. Maar een varken dat zich niet lekker voelt, zal niet vreten. maar wil wel fris water kunnen opnemen zonder voerresten. Het is dus aan te raden om naast de gecombineerde voer-waterbak extra drinkpunten te voorzien en dan het liefste drinkbakjes. De waterplekken moeten wel dicht bij de voerbakken staan en boven de roosters, want met water is het mestgedrag van een varken te sturen.“
Donkere urine
De kwaliteit van het water is heel belangrijk. Dit wordt volgens Krooshoop op veel varkensbedrijven onderschat, maar is voor lange staarten een essentieel onderdeel. Met de Welzijnscheck kan een varkenshouder zien of er voldoende „Water zorgt dat gifstoffen uit het lichaam gespoeld kunnen worden. Met de Welzijnscheck kan een varkenshouder zien of er voldoende drinknippels of waterbakken zijn. Dan kun je een vinkje zetten als er voldoende drinkplekken zijn, maar dat zegt niet altijd of het varken ook voldoende water opneemt. Een eenvoudige manier om hier een indruk van te krijgen is om te kijken naar de kleur van urine. Bij voldoende wateropname is de urine mooi lichtgeel van kleur. Is de kleur donker dan neemt het varken onvoldoende water via de nippels of drinkbakjes op. Dan kan een varkenshouder daar nog eens goed naar kijken en beoordelen wat hij hieraan kan doen. Het water kan bijvoorbeeld verontreinigd zijn, de opbrengst van de nippels onvoldoende of de plaatsing in het hok is niet goed.”
Hitte
Een goede watervoorzienig is daarnaast ook belangrijk voor de regeling van de lichaamstemperatuur op warme dagen. Zo begint een zeug al boven de 23 graden Celsius hittestress te ervaren. „Een zeug kan zich in de kraamstal niet anders koelen dan met water.”
Welzijnscheck
Een handleiding om tot optimalere dierwelzijn te komen, is de Welzijnscheck. Door het invullen van deze check - met onder meer vragen over voer, water, klimaat, hok - krijgt een varkenshouder meer inzicht op de risicofactoren op het eigen bedrijf. Esther Krooshoop: „De Welzijnscheck is eigenlijk de basis voor het starten van varkens met lange staarten. Het is allemaal gebaseerd op het natuurlijk gedrag van het varken en de voorwaarden die er minimaal moeten zijn om varkens met lange starten te houden.”