Starfarmers sturen dankzij onderzoek op stabieler stalklimaat
Dit onjderzoeksproject is mede mogelijk gemaakt door de regeling 'Ondersteuning ketenconcepten'. Doelstelling van het project is verbetering van het inzicht op het stalklimaat. Door continue te meten krijgen de varkenshouders meer inzicht hierin en kunnen zij tijdig bijsturen waar dat nodig is. 'Connecting Agri & Food' faciliteert het project. Het project is mogelijk gemaakt door de regeling 'Ondersteuning ketenconcepten', Vion en de leveranciersvereniging StarFarmers.
Stabiel klimaat
Binnen het project is inzicht verkregen over de stabiliteit van het afdelingsklimaat. Tussen de groep deelnemers zijn er verschillen in de hoogte en stabiliteit van de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Concrete aanbevelingen aan de deelnemers gaan over aanpassingen in het klimaatmanagement: het verloop van de streeftemperatuur gedurende de ronde aanpassen, de streeftemperatuur verlagen of verhogen of op het eind van een ronde meer ventileren. Daarnaast zijn er enkele deelnemers al tijdens de projectfase actief gaan sturen op data, met waarneembare verbeteringen in waarden.
Slimmestal
De deelnemers hadden via 'Connecting Agri & Food' online toegang tot de meest actuele meetgegevens via het systeem 'Slimmestal'. Met de technologie van Slimmestal monitoren varkenshouders hoe het klimaat is in de stal. Zo verkregen ze inzicht in temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en het CO2-gehalte. De actuele gegevens zijn overzichtelijk weergegeven op het dashboard van de ondernemer. Een en ander geeft de varkenshouder meer grip op de productieomstandigheden.
Klimaatprofielen
De sensoren bij de deelnemers blijven hangen en het onderzoek wordt vervolgt. Vanaf mei worden ketenprofielen opgesteld, waarbij op afdelingsniveau gegevens over slachtbevindingen worden gerelateerd aan het afdelingsklimaat en het medicijngebruik van de betreffende dieren, gedurende de vleesvarkensfase en de biggenopfokfase. De ketenprofielen bieden de zeugenhouder en vleesvarkenshouder mogelijkheden hun management verder op elkaar af te stemmen. Ook wordt het verband onderzocht tussen de kwaliteit van het eindproduct af boerderij en het samenspel van klimaatmanagement en medicijngebruik. Op basis van analyses worden de deelnemers handvatten ter verbetering aangeboden.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Vion Food Group