Agromek gespitst op Duitsland
Duitsland richt zich op vleesvarkens, terwijl Nederland en Denemarken meer en meer omschakelen naar zeugenhouderij en biggentransport naar Duitsland. Omschakelen is zowel in Nederland als Denemarken interessant vanwege de minder grote milieudruk van zeugenhouderij in verhouding tot vleesvarkenshouderij. Ook in Duitsland zijn de eisen streng, maar de grootste afzetmarkt van Europa zorgt voor de hoogste vleesprijs.
De zeugenhouderij in Duitsland kan ondermeer vanwege de beperkte schaalgrootte niet concurreren met Denemarken en Duitsland. „We zijn heel tevreden met de grote interesse van zowel Denemarken als Nederland om ons biggen te leveren”, aldus Detlef Breuer van de Duitse vakbond van varkenshouders ISN.
Varkenshouders onder druk
„Vleesvarkenshouderij is booming in Duitsland.” Samen met de organisatie Danske Svineproducenter en de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij( NVV) schetste Breuer tijdens de Agromek beurs in het Deense Herning, die van 25 tot en met 28 november plaats vond, de toekomst van de varkenshouderij. Varkenshouders staan onder hoge druk.
De regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu wordt steeds ingewikkelder en vertraagt de bedrijfsontwikkeling. Breurer: „Duitsland heeft de strengste eisen, met ondermeer een periodieke algemene bedrijfskeuring. Het kost ons zeker 5 euro per vleesvarken.” Hans Aarestrup, directeur van Danske Svineproducenter: „Ik vergelijk de wetgeving met een ontwerp van een vliegtuig dat niet kan neerstorten. Dat is mooi, maar de machine kan ook niet vliegen.”
Wyno Zwanenburgvan de NVV verwijt de Europese wetgever hypocrisie. „Er dreigt hetzelfde te gebeuren als met genetisch gemanipuleerd (gmo) voer. We mogen het in Europa niet verbouwen en niet invoeren, maar we consumeren wel producten die met GMO voer tot stand gekomen zijn. Als de Europese varkenshouderij wordt gesaneerd, wordt er meer vlees van buiten de EU geïmporteerd, dat niet aan onze productie-eisen voldoet. De consument is kritisch over onze manier van produceren, maar koopt vlees dat buiten de EU is geproduceerd.”
Medicinaal brijvoer per hok
Gericht per groepshok medicijnen voeren met de brijvoerinstallatie. Dat kan met de Medliq medicijnendosator. Dit instrument is ontworpen door de firma Danish Farm Design en wordt verhandeld en geëxporteerd door handelsbedrijf Hatting uitHorsens. Medliq bestaat uit een elektronische doseringseenheid met bijbehorend opslagvat voor medicijnen en kan bij het hok op de aanvoerleiding onder het brij-doseringsventiel gemonteerd worden.
Medliq geeft de mogelijkheid om verschillende groepen varkens te medicineren met verschillende volumes. Aan gezonde varkens hoeven niet langer dure medicijnen te worden verspild. De apparatuur is eenvoudig te demonteren en te verplaatsen naar een ander hok.
Handelsfirma Hatting brengt naast het Medliq product, dat voor ruim 4.000 euro wordt verkocht in Denemarken, een scala aan varkenshouderij-benodigdheden op de markt. Daaronder sinds kort ook de Acushot naaldloze injector. Het apparaat bestaat uit een rugzak, een slang en een spuitpistool. Kosten: ruim 3.500 euro in Denemarken.
Skov biofilter op Nederlandse markt
Stalsystemen-specialist Skov uit Roslev verwacht zijn biofilter AirClean in het voorjaar van 2009 in Nederland te kunnen verkopen. Medewerker Lise Bonne Guldberg rekent erop dat de toelatingsprocedure dan is afgerond. SenterNovem onderzoekt het AirClean biofilter op reductie van stof, stank en ammoniak. Guldberg geeft aan dat het biofilter de ammoniakuitstoot tot 1 ppm terugbrengt, meer dan 90 procent van de totale emissie uit varkensmest.
Ook stank en stof worden in soortgelijke mate verminderd. Het AirClean biofilter wordt in Nederland verkocht door de Vlaamse firma Farm Elektronik BVBA uit Lichtervelde. Ook de Deense firma Infarming hoopt in het voorjaar van 2009 toegang te krijgen tot de Nederlandse markt, met haar Smellfighter mestaanzuursysteem. Dit systeem hanteert een volledig geautomatiseerde aanzuringsprocedure met zwavelzuur, waarbij ook wordt belucht.
Nieuwe kraambox
Vissing stalinrichting brengt een nieuwe kraambox op de markt, die voorzien is van overdekte ligplaatsen voor biggen. De vloer onder de zeug kan op en neer bewegen en de boxbreedte is variabel. Andere vermeldenswaardige noviteiten op Agromek: voer op basis van cichoreiwortel dat de darmwerking bevordert en berengeur tegengaat, ontwikkeld door voerfabrikant Aarhus Andelsegnen en een automatische rattenval die in de riolering geplaatst kan worden.