Column: Varkensprijs, wat volgt er nog? Nu even onveranderd
Even een kleine tegenvaller voor de varkensprijs. Duitsland wenste afgelopen woensdag niet te verhogen, ondanks dat Teleporc in een week tijd de prijs wel met 8 centen had verhoogd en op dinsdag 13 centen boven de ISN notering stond, waar 5 tot 6 centen verschil normaal is. Het waarom van het onveranderd blijft natuurlijk gissen, omdat afspraken maken nu eenmaal verboden zijn. Het heeft er wel alle schijn van dat slachterijen de ISN op woensdagmorgen te verstaan hebben gegeven dat ze bij een verhoging afgelopen woensdag de prijs in de komende gebroken weken ( fors) zouden laten dalen.
Laten we het er maar op houden dat wat in het vat zit niet verzuurt
Zoals gezegd het blijft gissen, want het had er vroeg in de week alle schijn van dat de Duitse prijs zeker met 5 centen en misschien wel met 8 cent zou stijgen. Laten we het er maar op houden dat wat in het vat zit niet verzuurt.
In Nederland is alles wat tammer. Vion denkt dat een verhoging van 2.7 cent exclusief btw voldoende is. Ze hadden een week eerder wel plus 2 centen gedaan, maar dit ook van de toeslagen afgehaald dus feitelijk heeft Duitsland een week eerder plus 5 gedaan en hier dus een verhoging van 2.7 centen. De overige slachterijen deden het woensdag een stuk beter. Van Rooi volgde Duitsland met een plus 5 centen. Westfort en Compaxo vonden een stijging van 4 centen meer dan voldoende.
Het aanbod van varkens werd weer vlot opgenomen; alleen hoor voor Beter Leven enige tegenwerking. Het aanbod was met 300.500 heel normaal, wel is het slachtgewicht van 100,7 kilogram nog steeds aan de hoge kant. Voor de komende week worden er geen afzetproblemen verwacht en omdat Duitsland zijn prijs niet heeft verhoogd, zullen de Nederlandse slachterijen ook wel geen aanleiding zien dit wel te doen. De Boerenvarkensprijs kan nu even niks anders doen dan onveranderd noteren op 2,47 euro, maar zal er als de kippen bij zijn als er wel mogelijkheid is te verhogen.
De Duitse markt staat er gunstig bij en het is wachten op een volle slachtweek
Duitsland zoals gezegd stond op dinsdag de Teleporc op 2,46 euro, maar moest op vrijdag door de onveranderd van de ISN toch 3 centen laten gaan en kwam op 2,43 euro. Dit is nog altijd fors boven de feitelijke notering en dat betekent dat slachterijen behoorlijke toeslagen betalen. Op marktplaats van Teleporc worden varkens gevraagd voor 2,43 euro en deze mogen tussen 11 en 14 april worden geleverd. Wel moeten het Duitse ITW- varkens (Beter Leven) zijn waar ook nog eens 5,28 euro aan toeslag voor wordt bij betaald. Dus de Duitse markt staat er gunstig bij en het is wachten op een volle slachtweek. Dan kunnen de prijzen weer stijgen. Duitsland slachtte er vorige week 732.000 varkens. Hiervan kwamen er zeker 16.500 dieren uit Nederland.
België doet, als Duitsland niks doet, ook niets. Onveranderde prijs bij onze zuiderburen dus. In Frankrijk blijft de prijs stijgen. Nou ja stijgen, een kleine verhoging van 0,1 cent. Maar Frankrijk is dit jaar wel elke week gestegen en in totaal al 56 centen. Denemarken, daar stijgt de prijs met 2,9 centen. Spanje en Italië houden het allebeide op een verhoging van 1 cent. Al met al een iets teleurstellende week, maar de markt blijft gewillig en het is een kwestie van tijd voordat we weer verder gaan stijgen.
Het wachten zal zijn op een verdere verhoging van de varkensprijs en dan zal zeker Duitsland zijn biggenprijs gaan verhogen
De biggenmarkt blijft redelijk goed; ook al zijn sommige partijen iets terughoudend, want stel je eens voor dat op termijn de varkensprijs gaat dalen. Duitsland deed een week eerder nog plus van 3 euro en kwam op 83 euro, maar hield vrijdag door de stabiele varkensprijs zijn notering ook op onveranderd. Spanje doet precies hetzelfde en laat zijn notering ook staan. De Boerenbiggenprijs staat niet te hoog en verhoogt nog met 1 euro naar 84 euro. Voor de komende weken zal er weinig veranderen. Het wachten zal zijn op een verdere verhoging van de varkensprijs en dan zal zeker Duitsland zijn biggenprijs gaan verhogen en dan kunnen we weer mee omhoog.
Vion verdiend in Duitsland niet of nauwelijks aan de varkens
Vion, een storm in een glas water, noem ik het. Ze kunnen hun handel niet meer verzekeren en de reden is dat er veel meer geld in omloop is. En natuurlijk, Vion verdiend in Duitsland niet of nauwelijks aan de varkens. Ik heb niet de indruk dat het wegvallen van de kredietverzekering problemen gaat opleveren. Ze betalen nog steeds netjes op tijd en laten we geen probleem maken die er niet is.