Vooral biggen dragers van het griepvirus
Influenza (griep) komt veel voor bij varkens in Nederland, maar informatie over de ontwikkeling van griepstammen in Nederland is volgens de POV beperkt. Om dit gebrek aan kennis op te lossen is een monitoringsprogramma opgezet. Zeven varkenspraktijken werden geselecteerd om bij varkens met klinische griepklachten speekselmonsters en neusswabs te verzamelen.
GD heeft deze monsters met een PCR getest op aanwezigheid van het Influenza virus. Vervolgens zijn de positieve monsters verder getypeerd. Deze informatie over de verscheidenheid van varkensinfluenzavirussen is van belang voor de varkenshouderij. Maar levert ook inzichten op of de griepprik voor mensen aangepast moet worden.
H1N1 en H1N2
Uit het onderzoek kwam naar voren dat ongeveer in gelijke mate H1N1 (56 procent) en H1N2 (44 procent) werd aangetroffen. Het H3N2 type is niet gevonden in deze monsters. Op basis van het oppervlakte eiwit hemagglutine bleek het dertien maal een klassieke varken-influenza-stam te betreffen, vier maal een stam die van mensen afkomstig was en 22 maal een stam uit de EurasianAvian groep.
Weinig besmettelijk voor mens
Het varkensgriepvirus is niet heel besmettelijk voor de mens en de symptomen zijn mild. Sinds 2005 zijn er wereldwijd slechts 27 besmettingen met de H1N2-varkensgriep bij mensen vastgesteld. Dit is een zeldzamere vorm dan de meer bekende H1N1-varkensgriep. De Mexicaanse griep, een H1N1-varkensgriep, veroorzaakte in 2009 een pandemie.
RIVM varkensgrieponderzoek
Het RIVM brengt die virussen in kaart. Dit geeft informatie over het voorkomen van varkensgriepvirussen bij varkens en om een eventuele besmetting van een mens met varkensgriep te begrijpen. Het RIVM werkt hierbij samen met Royal GD (Gezondheidsdienst voor Dieren), het Erasmus MC (Erasmus University Medical Center) en Wageningen Bioveterinary Research. In een jaar tijd worden 200 influenzavirussen van varkens onderzocht van verschillende bedrijven uit het hele land. Om genoeg monsters te verzamelen, neemt een aantal varkensdierenartsen monsters af bij varkens met luchtwegklachten. De resultaten worden na de zomer van 2023 verwacht. Tussentijdse resultaten worden gedeeld met de partners, deelnemende dierenartsen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: POV, GD, RIVM