Jan Sallevelt: ‘Gebruik van Duroc is een vraaggestuurde trend’
Een collega K.I. was enkele jaren geleden op zoek naar een alternatief voor de Tempo- en Talent-beren. Dit bedrijf had geen toegang tot de beren van Topigs. De collega KI kwam uit bij de Deense Duroc.
Wat is de reden dat de Deense Duroc helemaal in is? Wat zijn de voordelen van deze beer?
„Twee jaar geleden kwam de vraag naar de Duroc ook bij Varkens K.I. Nederland binnen. Een beperkt aantal klanten vroeg naar de Duroc, omdat er vanuit de handel vraag naar was. Het zijn beren met groeikracht. Er zijn niet veel beren in de wereld die onder de meest gunstige omstandigheden één kilogram per dag groeien. De Tempo, Talent en Duroc beren halen dit wel.”
Is het gebruik van de Deense Duroc een hype (korte duur) of een trend (die langer doorzet)?
„De opgang van de Duroc is al langer bezig. Het duurt ten minste twee jaar voordat er behoorlijke aantallen varkens geproduceerd zijn. Het is een trend, anders zouden wij geen beren aanschaffen. Varkenshouders wisselen makkelijker van beer. Tien jaar geleden en daar voor wisselden fokkers bijna nooit van beer. Ze gebruikten wel tien tot vijftien jaar dezelfde.”
Gaat Nederland Denemarken achterna?
„Langs verschillende wegen hebben we hetzelfde type beer gefokt. Denemarken gebruikt slechts één beer. Het lijkt er op dat ze denken ‘Dit is wat we produceren, kijk maar of je het er mee kan redden’. Denemarken werkt vooral productiegestuurd. Nederland werkt vraaggestuurd.”
Waarom zouden de Duitsers nog voor Nederlandse biggen kiezen als we hetzelfde leveren als de Denen?
„Het grootste deel van de Duitse mesters blijft vragen naar biggen met een Piétrain vader. De Deense biggen blijven in Noord-Duitsland hangen. Verreweg de meeste biggen, zo’n 95 procent heeft een Piétrain vader. Duitsland stelt hier ook hoge eisen aan, waaronder een goede groei en een goede vleesverdeling over het karkas.”
Wat zijn de consequenties voor de Nederlandse varkenshouders, van de toenemende export van biggen door Duitsland?
„Ik heb niet het idee dat Duitsland veel levende export doet. Duitsland is met name een ontvangend land. Het zijn gelegenheidsexporteurs wat betreft de biggen. Ze exporteren wel vlees.”
Hebben we zelf geen goede beren in huis?
„De klant vroeg niet om een andere beer. Duroc is een beer die past bij de typegroep waar ook de Tempo en Talent beren in vallen. Wat het verschil is tussen de drie beren zullen we met de tijd leren. Het gaat om hetzelfde type, alleen is de Duroc nieuw voor de Nederlandse vermeerderaar. Door de media-aandacht staat de Duroc in de spotlights. Maar het grootste deel van de biggen heeft nog steeds een Tempo als vader. Het aandeel Talent groeit van 25 naar 30 procent. Slechts 3 tot 4 procent van de beschikbaren vleesvarkens heeft een Duroc vader.”
Nu zijn het beren, wanneer komen de zeugen?
„Zeugenhouders zijn vrij om te doen wat ze willen. Maar naar wat ik begrepen heb, verkopen de Denen voorlopig nog geen zeugen. Ze zijn onder de indruk van de zeugen die in Nederland liggen. Ze verwachten geen succes als ze zeugen zouden willen verkopen.”
Jullie zeggen toegang te hebben tot de gehele Deense structuur, hoe komen Klasse KI en Preferent KI dan aan hun beren?
„We hebben toegang tot de gehele structuur, maar niet exclusief. In Denemarken is een grote fokkerijpool van 15 tot 20 berenfokkers. Langs verschillende kanalen kan je bij de fokker komen. Je kan het zien als een grote vijver, waar je met acht verschillende hengels, verschillende verkooporganisaties dus, in kan vissen.”
Jullie spelen als laatste in op de vraag naar Deense beren, waarom hebben jullie zolang gewacht?
„Tot 1 april verkochten de Denen alleen beren aan Nederlandse varkenshouders, niet aan KI organisaties. De varkenshouder mocht de beer vervolgens wel op een station plaatsen, maar alleen voor eigen gebruik. De gemiddelde waarde van beren die tot nog toe door varkenshouders werden gekocht is 2.000 euro. Deze beren zijn qua productie niet de allerbesten. Sinds 1 april zijn de regels versoepeld en kunnen KI organisaties ook beren aankopen. Een dosis sperma van de Duroc wordt wel prijzig: meer dan 4,50 euro. Dit is een euro meer dan de gangbare prijs. Dit komt onder meer door de heffing van 1,40 euro die de Denen vragen op elke dosis verkocht sperma.”
Betekent de opkomst van de Deense Duroc de ondergang van de Tempo?
„Het aandeel Tempo is met ongeveer 1 procent verminderd. Op duizend beren zijn dat er dus tien. Er vindt een verschuiving plaats. De York is bijna helemaal verdwenen. En voor de Piétrain komt vanuit Duitsland steeds meer belangstelling door de hogere toeslagen.”
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Ellen Meinen