Varkenshouderij Roemenië in de kinderschoenen
De Roemeense landbouwsector wordt gekenmerkt door veel kleinschalige bedrijven en inefficiënte productie. Nog steeds telen veel boeren voor eigen gebruik. Doordat de landbouwgrond is verdeeld over veel eigenaren, komt de noodzakelijke schaalvergroting van boerenbedrijven slechts moeizaam tot stand.
In 2008 bestond de Roemeense varkensstapel uit 6 miljoen dieren. Roemenië behaalt hiermee een zelfvoorzieningsgraad van 65 procent. Van de varkens wordt 25 procent op professionele bedrijven gehouden. Het grootste deel van de varkens leeft op kleine boerderijen of in achtertuinen (backyardfarming), de meeste van deze varkens zijn bedoeld voor eigen consumptie.
Veel vlees geïmporteerd
Slechts 35 procent van alle slachtingen gebeurt bij een industriële slachterij. Mede vanwege de slechte kwaliteit van de varkens die niet op professionele bedrijven gehouden worden, importeert Roemenië veel levende dieren en vlees. 45 procent van de levende import bestaat uit varkens.
Hiervan komt, volgens cijfers van de Nederlandse ambassade, 66 procent uit Nederland. Naast levende dieren importeert Roemenië ook veel vlees. In 2006 voor een waarde van 650 miljoen Amerikaanse dollar, 63 procent van dit vlees is varkensvlees.
Volgens de Nederlandse ambassade kampt de varkenshouderij in Roemenië met enkele bedreigingen. Zo steekt klassieke varkenspest er nog regelmatig de kop op. Daarnaast zijn er problemen met de afzet van mest, en de milieudruk. Ook is het destructiesysteem inadequaat.
Smithfield breidt productie uit
Smithfield Foods maakte begin dit jaar bekend haar productie in Roemenië uit te breiden. Er komen 13 nieuwe bedrijven bij. Smithfield Ferme LLC heeft 4 vermeerderingsbedrijven en 34 vleesvarkensbedrijven. Daarmee produceren ze 30 procent van de varkens die op professionele bedrijven in Roemenië gehouden worden.
Eind 2009 heeft het bedrijf in totaal 47.500 zeugen (op 5 bedrijven). Smithfield produceert dan in Roemenië op jaarbasis 700.000 vleesvarkens (op 36 bedrijven). Het opstarten van de nieuwe bedrijven gaat gepaard met een investering van 50 miljoen euro, waarmee de omzet naar verwachting met 20 procent zal stijgen. De Roemeense varkensproducent heeft meer plannen voor de toekomst. Door samenwerkingsverbanden te sluiten met lokale boeren hoopt Smitfield de komende jaren 100 tot 150 bedrijven op te starten met elk 2.000 tot 8.000 plaatsen.
Het uiteindelijke doel van de varkensgigant is het produceren van 4 miljoen varkens per jaar in Roemenië. Dit blijkt uit cijfers in The Romanian Livestock Sector, in juni 2008 uitgebracht door de Nederlandse Ambassade in Boekarest.
Volop kansen voor Nederland
Volgens Erik de Jonge van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) vreest de Nederlandse varkensvleessector concurrentie uit Roemenië niet. „De Nederlandse varkenssector produceert zeer efficiënt. In Roemenië lijkt deze mate van efficiency voorlopig niet te realiseren te zijn.” Roemenie biedt kansen, maar kent ook bedreigingen. De Jonge laat weten dat de PVE zich zorgen maken over de veterinaire situatie in Roemenië. Met name het feit dat de varkenspest niet onder controle is.
Professionele Roemeense varkensbedrijven moeten voldoen aan de EU standaarden. Dit verhoogt de Roemeense kostprijs. Voor Nederlandse varkenshouders biedt Roemenie ook kansen, bijvoorbeeld voor de export van biggen naar dit land. Om een goede varkensstapel te vormen, zijn kwalitatief goede biggen nodig. Nederland kan die leveren. De export van biggen naar Roemenië is groeiende.
Er worden geen varkens uit Roemenië in Nederland geïmporteerd. Ook de invoer van vlees uit Roemenië is nihil. Dit is ook wel logisch gelet op de zelfvoorzieningsgraad van het land.
Roemenië
Roemenië is met een oppervlakte van 238.391 vierkante kilometer zes keer zo groot als Nederland. Roemenië heeft ruim 22 miljoen inwoners. De landbouwsector is van groot economisch belang voor Roemenië. Het land beschikt over ongeveer 15 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan ruim 9 miljoen in gebruik is voor de teelt van akkerbouwgewassen. In 2007 werkte 25 procent van de beroepsbevolking in de landbouwsector. De sector genereerde in 2007 10 procent van het bruto binnenlands product. Hiermee is Roemenië het meest agrarische EU-land.
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Romanianfarm.com